Печено цвекло со балсамико оцет и билки. Да, токму тоа!По неколку денови во кои во вашиот организам завршија неограничени колишини на прасечко месо, руска салата со силен мајонез, сарми со говедско и сланина, големи количини на алкохол и колачи, време е да го исчистите организмот со неколку ударни порции на цвекло со билки. Вашите дигестивни органи ќе одморат, крвта ќе се разбистри, а притоа од мамурност и поспаност ќе прејдете во ново ниво на енергија, и телото повторно ќе почне да се враќа во нормала. За оние што сеуште не престанале да слават, со ова јадење препорачуваме брускети, македонско овчо кисело млеко и чаша жолта ракија, не повеќе.Славењето ќе продолжи, но без тешките и мрсни Божиќни јадења.
Ова лесно, колоритно јадење прави прекрасна закуска која ќе исчезне пред вашите очи! Планирајте однапред и направете дупла доза за да можете да уживате во овие празнични неколку дена.
Состојки
2 килограми свежо цело цвекло
1 1/2 лажици балсамико оцет
1 1/2 лажици екстра девствено маслиново масло
2 лажици ситно исечен црвен кромид
1 лажица сечкан свеж власец
2 лажици сечкан свеж магдонос
1/2 лажичка сол
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 Ц. Обложете ја тавата за печење со фолија. Отстранете ги стеблата и ставете го цвеклото во тава. Покријте со друго парче фолија и печете додека лесно се пробие со вилушка – околу 1 час за средно цвекло, подолго ако цвеклото е големо.
Нека цвеклото малку се излади; додека е уште топло, излупете го и исечете го на парчиња со големина на залак. Ставете го цвеклото во сад за матење и лесно прелијте го со балсамико оцет, маслиново масло, црвен кромид и сол. Ставете во плиток сад за сервирање. Одозгора ставете власец и магдонос.
Здравствени придобивки од состојките
Цвекло: тој заштитен знак длабоко црвено не е само за прикажување, знаете! Цвеклото ја добива својата боја од беталаини, пигменти кои се борат против воспалението и помагаат да ги одржувате вашите клетки на врвни перформанси. Цвеклото е исто така богато со растителни влакна и нитрати, кои можат да го намалат вашиот крвен притисок, па дури и да ги зголемат вашите атлетски способности.
Екстра девственото маслиново масло: Има многу да се каже за ова масло за јадење, но ние ќе ви го дадеме брзото решение: меѓу многу нешта, екстра девственото маслиново масло (исто така наречено EVOO) е богато со антиоксиданси, кои помагаат во заштитата на вашите клетки од оштетување . Има полифенол наречен хидрокситирозол кој се бори против воспаленија, габични и бактериски инфекции, па дури и со тумори.
Кромид: Вие навистина не слушате инфлуенсери или блогови за храна кои ги рекламираат неверојатните придобивки од кромидот, но бидете сигурни дека овие алиуми се полни со хранливи материи. Кромидот има многу антиоксиданси, а флавоноидот кој се наоѓа во кромидот наречен кверцетин може да има антивоспалителни и антибактериски својства.
Магдонос: Оваа горчлива билка е природен диуретик, кој му помага на вашето тело да исфрли дополнителна вода и сол (со други зборови, ве тера да мочате повеќе). Под медицински упатства, ова може да биде долгорочно корисно за луѓето со одредени состојби кои влијаат на белите дробови, бубрезите и срцето.
Информации за исхрана (по порција)
Направете 6 порции
Послужување = 3/4 чаша
Калории: 100 (35 калории од масти)
Вкупни масти: 4 гр
Заситени масти: 0,5 g
Холестерол: 0 mg
Натриум: 310 mg
Јаглехидрати: 15 гр
Диететски влакна: 4 гр
Шеќер: 11 гр
Протеини: 3 гр