ПЕТ ВИДОВИ ХРАНА КОИ ДОКТОРИТЕ НИКОГАШ НЕ ГИ ЈАДАТ ПОРАДИ РИЗИК ОД РАК НА ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО

Докторите се заштитени од рак на дебело црево бидејќи не ги јадат овие видови на храна

Храната која ја избираме секој ден не само што влијае на енергијата и телесната тежина, туку исто така може да го зголеми или намали ризикот од рак на дебелото црево.

Иако не постојат убедливи докази дека одредени видови храна директно предизвикуваат или спречуваат рак, бројни студии покажуваат јасна корелација помеѓу исхраната и инциденцата на оваа болест Nova.rs.

Експертите истакнуваат дека храната која предизвикува воспаление може да стимулира процеси кои придонесуваат за развој на тумори, додека исхраната која ги поддржува здравите црева има заштитен ефект.

Пет видови на храна кои се најштетни за здравјето на цревата

Црвено месо

Говедско, јагнешко, свинско и телешко месо се меѓу видовите на храната кои најмногу го зголемуваат ризикот од рак на дебелото црево. Секои дополнителни 100 грама црвено месо дневно го зголемуваат ризикот за околу 16%.

Црвеното месо содржи хемиско железо, кое го стимулира формирањето на соединенија поврзани со развојот на тумори. Долготрајната конзумација исто така може да ја наруши цревната микрофлора, што дополнително го зголемува ризикот.

Преработено месо

Колбасите, хот-догот, саламата, шунката и чадените производи официјално се класифицирани како канцерогени за луѓето. Тие содржат нитрати и нитрити, кои можат да формираат соединенија поврзани со ракот во телото.

 50 грама преработено месо дневно го зголемува ризикот за 22%.

Печено месо и скара

Подготовката на месо на многу високи температури (на пример, печење на скара) создава штетни хемикалии кои можат да ја оштетат ДНК и да поттикнат развој на тумор. Иако методот на подготовка игра улога, главниот проблем останува видот на месото – црвено и преработено месо.

Слатки и засладени пијалоци

Прекумерното внесување на шеќер може да го поттикне растот на канцерските клетки. Газирани напитоци, слатки и колачи го зголемуваат внесот на калории и придонесуваат за дебелина, што е еден од најважните ризични фактори за рак на дебелото црево.

Алкохол

Иако алкохолот не е храна, значително го зголемува ризикот од рак на дебелото црево. Секој алкохолен пијалок дневно го зголемува ризикот за околу 6%, додека четири пијалаци дневно го зголемуваат ризикот до 52%.

Алкохолот ја менува цревната микрофлора, ја намалува активноста на заштитните ензими и произведува ацеталдехид – канцерогена супстанца која ја оштетува ДНК.

Што да се јаде наместо тоа

За да се намали ризикот, експертите препорачуваат медитеранска исхрана богата со зеленчук, овошје, влакна и здрави масти.

Риба, пилешко, грав и мешункасти наместо црвено и преработено месо
Лиснат и зелен зеленчук како броколи, кељ, зелка и карфиол
Цели зрна, овошје и зеленчук како извор на влакна
Млечни производи – млеко, сирење, јогурт (во умерени количини)
Маслиново масло наместо животинско масло

Заклучок

Ако не сте сигурни која диета е најдобра за вас, нутриционистот може да ви помогне да составите балансирано мени кое ќе го намали ризикот од рак на дебелото црево и ќе ги задоволи сите ваши нутритивни потреби во исто време.