Ова се неколку важни правила за подготовка на храна, а вие запаметете ги и користете ги кога подготвувате јадење за себе и за оние што ги сакате.
Количина на масло
Колку масло користите за приготвување на храната?! Тоа влијае на вашето здравје повеќе отколку што мислите. Доколку ја намалите количината на масло, автоматски намалувате внес на калории во организмот, па така спречувате појава на некои болести како што се хипертензија и срцев удар.
Свежи продукти
Користењето на овошје и зеленчук во подготовката на јадењата треба да биде основно правило. Свежите продукти содржат многу повеќе витамини и минерали од оние кои долго стојат во фрижидер или се термички обработени.
Техники во кујна
Начинот на кој ја подготвувате храната ќе го одредите по тоа што ќе одредите колку нутриенти содржи производот. Експрес лонецот е одлична опција за здраво готвење.
Житарки и мешунки
Ако оставите одредени продукти во вода да стојат преку ноќ, тие побрзо ќе се сварат. Од нив ќе ги снема антиоксидантите, а ќе останат сите потребни нутриенти. Исто така, ќе бидат полесни за варење.
Бланширање
Бланширањето е најдобар начин за зачувување на бојата и хранливите состојки. Со краткотрајно држење на продуктите во вода со температура од 100 степени (спанаќ, блитва, кељ, мешункасти плодови) во нив може да се сочуваат сочноста, односно, во натамошото готвење да се спречи од него да истече сокот, како би се олеснило отстранувањето на кората од овошјето и зеленчукот.