Куркума е зачин кој се добива од коренот на тропска билка од семејството Zingiberaceae на која и припаѓаат ѓумбирот и кардамомот, а како и овие зачини традиционално се користи со цел превенција од кардиоваскуларни и невродегенеративни заболувања и за ублажување на проблемите со варењето на храната.
Овој антиоксидант помага во превенцијата од карцином, додека истражувањата, исто така, покажале дека го ограничува ширењето на ќелиите на ракот
Чајот од куркума претставува еден од најдобрите начини да ја вклучиме куркумата во исхраната и да ги искористиме корисните состојки од овој зачин со оглед на тоа дека високата температура ја зголемува биорасположливоста на антиоксидантите на куркуминот. Куркуминот докажано го зајакнува имунтитетот благодарение на своите антиинфламатори и антибактериски својства. Овој антиоксидант помага во превенцијата од карцином, додека истражувањата, исто така, покажале дека го ограничува ширењето на ќелиите на ракот. Куркуминот делува противвоспалително и на тој начин ги ублажува симптомите од ревматски артритис. Неколку студии покажале дека оваа состојка ги намалува болките кај синдромот на иритабилен колон. Куркумата го штити и црниот дроб од оштетувања, а, исто така, помага и во превенцијата од камен во жолчката.