Пластичните шишиња не се за повеќекратна употреба

Тим на истражувачи на Тридмил Ривјус дошле до заклучок дека пиењето од пластични шишиња е полошо од тоа да дозволите куче да ве излиже.

Ако често користите едно пластично шишенце за пиење вода, најдобро би било да престанете. Пластичните шишиња не се наменети за повеќе употреби, па дури ни оние кои ги користат спортистите.

Тим на истражувачи на Тридмил Ривјус дошле до заклучок дека пиењето од пластични шишиња е полошо од тоа да дозволите куче да ве излиже.

Тестирање на четири пластични шишиња со различен состав покажало дека шишето имало во себе 313.499 ЦФУ бактерии (единица за број на развиени колонии бактерии на сантиметар квадратен). За споредба, играчка за куче има 2.937 ЦФУ. Околу 60% од пронајдените бактерии биле потенцијално опасни за здравјето.

Истражувачите заклучиле дека е подобро да користите сламки за пиење, бидејќи имаат помалку микроби.