Еве за подготовка на кои оброци не се употребува маслиново масло…
- Брзо пржење
Најпаметно е да се избегне користење на маслиново масло во техники за готвење кои бараат високи температури за да се избегне производство на слободни радикали.
- Пуканки
Исто како и пржењето, подготовката на пуканки бара високи температури, па употребата на маслиново масло е ризична опција.
- Пржење зеленчук
На температура од околу 160 степени маслиновото масло гори, а ако го подготвувате зеленчукот во рерна на температура што е уште поголема, маслото ќе се запали. Можете да користите обично сончогледово масло наместо маслиново масло.
- Печење пилешко месо
Во прашање е истата работа – пилешкото месо бара висока температура, која не му одговара на овој тип на масло. Експертите советуваат да користите сончогледово масло.
- Слатководна риба
Сигурно не можете да замислите фина морска риба без маслиново масло, но немојте ниту да помислувате да го користите во подготовка на речна риба, бидејќи не си одговараат.