ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЗИМА: ЕСЕНСКИ СОВЕТИ ЗА ПРАВИЛНА ИСХРАНА, ЕНЕРГИЈА И СИЛЕН ИМУНИТЕТ

Како до правилна исхрана, енергија и силен имунитет во есен?

Есента е сезоната што полека нè воведува во зимскиот период кога сме помалку физички активни, кога често ги поминуваме попладневните и вечерните часови дома.

Помал избор на свежа храна во зима, покалорични оброци и помала физичка активност, придонесуваат за чувство на намалена енергија, често има пад на имунитетот и зголемување на телесната тежина.

 Со завршувањето на летниот период, се прашуваме како можеме да се подготвиме за зимата за да ја зачуваме енергијата, имунитетот и да спречиме зголемување на телесната тежина.

Иако летото е сезона која изобилува со овошје и зеленчук, не можеме да го игнорираме изобилството на шарена храна што ја носи есента со себе. Од тиква, преку прокељ и кељ, спанаќ, цвекло до грозје и јаболка, есента нуди многу различни овошја и зеленчуци кои можат да придонесат за правилна и балансирана исхрана. Богати со витамини, минерали, влакна и антиоксиданси, овие намирници ни помагаат да останеме здрави.

Со комбинирање на зеленчук или зеленчук и овошје, можеме да добиеме различни салати кои треба да бидат составен дел од нашите оброци.

Има освежителна салата со јаболко, цвекло и ореви, салата од наут со црвен кромид и пиперка или со зеленчук или салата со рукола и печена тиква.

Покрај салатите, супи и чорби направени од сезонски зеленчук може да се воведат за еден оброк, со или без додадено месо. Тиквата, како неопходен есенски зеленчук, може да биде состојка во салати, супи и чорби. Овој зеленчук, богат со витамини и минерали, содржи и пектин и затоа има добар ефект врз процесот на варење.

Семките од тиква имаат значајна хранлива вредност и може да се додадат во салати. Супите од карфиол и брокула, како и комбинациите од карфиол, моркови, блитва, исто така имаат хранлива вредност.

Можеме сами да комбинираме есенски зеленчук и на овој начин секојдневно да уживаме во супи или чорби.

Најголемиот предизвик во однос на храната се попладневните и вечерните часови што ги поминуваме дома. Тогаш обично сакаме да испиеме топол засладен пијалок, како што се какао или чоколадно млеко, да изедеме торта, чоколадо или солени грицки. Понекогаш можеме да ги замениме овие пијалоци и слатки со чај, овесна каша или каша од хељда, на која можеме да додадеме малку бадеми, овошје и цимет и, на овој начин, да добиеме вкусен оброк.

Во есенскиот период, не смееме да заборавиме на физичката активност. Во пократките и постудените денови, можеме да ја прилагодиме нашата активност со приклучување кон умерени групни вежби или наоѓање време за прошетки сами.

Урамнотежената исхрана и умерената физичка активност не само што ќе ни помогнат да заштедиме енергија, туку со тоа што ќе обрнеме внимание на распоредот на оброците и што ги сочинува тие оброци, ќе придонесеме за зачувување на имунитетот.

Промената на годишните времиња носи со себе одредени предизвици во однос на исхраната и физичката активност. Не е лесно да се премине од начинот на исхрана што е карактеристичен за летото на начинот на исхрана што го диктира есента.