Сите нутриенти присутни во јачменовата трева соработуваат и служат како поткрепа во разни телесни процеси На пример, витаминот Ц помага во апсорпцијата на калциум и железо. Железото е потребно за претворање на бета каротенот во витамин А. Калиумот и придоксинот помагаат во апсорпција на витаминот Б12, кој е есенцијален за активирање на фолната киселина. Овие нутриенти се присутни во јачменовата трева.
Јачменовата трева, исто така, содржи 30 пати повеќе витамин Б1 и 11 пати повеќе калциум од кравјото млеко, 6,5 пати повеќе каротен и речиси 5 пати повеќе железо од спанаќот, а скоро 7 пати повеќе витамин Ц од портокалот.
Содржи и големи количини на органски натриум, кој го разградува калциумот, што се наоѓа во зглобовите, а, исто така, ги заменува и изгубените количини на органски натриум во обвивката на желудникот – што помага при варењето.
Луѓето веќе долго време го користат сокот од целер поради количините на органски натриум што ги поседува (28 мг на 100 г), но јачменовата трева содржи (775 мг на 100 г).
Жива храна
Јачменовата трева во текот на жетвата се состои од 45 % протеини и не содржи масти. Ензимите што ги содржи се потребни за регулирање на телото – без нив нашите клетки не би можеле да функционираат – содржи една од најголемите концентрации на ензим СОД (superoxid dismutase), кој е силен антиоксидант и ги штити клетките од штетните слободни радикали.
Јачменовата трева содржи и еден од најкорисните нутриенти – хлорофил – природен детоксикатор кој ги чисти цревата од наталожените токсини.
Нутриентите од зелената храна ја подобруваат циркулацијата и ја одржуваат крвта здрава. Железо, фолна киселина, витамин Ц, витамин Б12, пиридоксин и протеини – сето ова е потребно за производство и одржувањето на виталноста на црвените крвни станици и нивото на хемоглобинот. Хлорофилот е, исто така, корисен во тие процеси. Најдобар начин за консумирање на јачменова трева е пиење во мали голтки на празен желудник, 20 минути пред оброк или 2 часа по оброкот – за апсорцијата на нутриенти да биде полесна без присутност на друга храна. Течноста најдобро е да биде ладна или на собна температура, затоа што високата температура ги уништува живите ензими.