ПОКАЧЕН КОРТИЗОЛ: Кои се симптоми на хиперпродукција на хормонот на стрес

Тој главно е одговорен за обезбедување на телото со доволно енергија при тешки околности.

Кортизолот се нарекува хормон на стрес – ако неговото ниво е високо, тоа значи дека телото е во состојба на стрес.

Според ендокринологот д-р Елвира Јаушева, кортизолот е стероиден хормон кој врши многу функции во организмот. Веднаш во големи количини може да се ослободи при стрес, психички или физички, неговото производство е неопходно за човечкото тело да издржи такви ситуации.

Кортизолот е главно одговорен за обезбедување на телото со доволно енергија во тешки околности – тој ја “исклучува“ потрошувачката енергија од системите кои не зависат од зачувувањето на животот.

Меѓутоа, ако телото ослободи премногу од овој хормон, тогаш се појавуваат проблеми – во овој случај, лекарите зборуваат за хиперкортизолизам, кој не само што се манифестира со непријатни симптоми, туку и долго време го влошува здравјето.

Следниве симптоми укажуваат на хиперпродукција на хормонот на стрес кортизол:

Исцрпеност. Кортизолот ги зголемува перформансите на организмот, а исто така го тонизира за време на стрес. Ако неговото активно производство е краткорочно, тоа помага, но на долг рок станува тежок товар. Телото се уморува постојано да биде “на работ“ – се појавува мускулна слабост, чувство на постојана физичка исцрпеност.

Висок крвен притисок. Покачениот кортизол го доведува телото во фаза на готовност или “штрек“ и ги забрзува отчукувањата на срцето или пулсот. Како резултат на тоа, крвниот притисок се зголемува.
Депресивно расположение. Изобилството на хормони на стрес неизбежно влијае на нашиот емотивен свет. Последиците од хиперкортизолизмот може да бидат внатрешен немир, депресивни чувства, промени во расположението, напнатост, стравови.

Зголемување на телесната тежина. Луѓето можат да се здебелат за време на стресни периоди, дури и ако јадат малку – нивните хормони на стрес испраќаат сигнали дека телото треба да се подготви за лоши времиња. Како резултат на тоа, метаболизмот се забавува – па телото се обидува да заштеди енергија како резерва.

Кожни проблеми. Кога нивото на кортизол во телото се зголемува, страдаат крвните садови кои се многу чувствителни на овој хормон. Како резултат на нивните грчеви, прекумерна напнатост и оштетување, се појавуваат модринки, а зараснувањето на раните исто така се влошува.