Се нарекува „злато на Инките“ и „кралица на семињата“. Древните цивилизации ја сметале за света билка, затоа што им овозможувала да не бидат гладни за време на војната, а освен тоа и на телото може да му донесе многу предности.
Предности на киноата
Содржи големи количества белковини заради што може да се натпреварува со производите од животинско потекло. Обилува со витамини Е, Ц, калиум, разни минерали, аминокиселини и етерични масла. Народната медицина ја користи за лекување гихт, тумори, хемороиди и ишијас.
Чајот од киноа може да се користи и за дезинфекција на устата и непцата, а има и смирувачко дејство, па се користи за лекување на депресија и неврози. Ако ве мачи кашлица или настинка, таа е во состојба да ги смири овие симптоми. Има големо количество на аминокиселини и протеини, а отсуство на глутен. Се користи и како лаксатив и има моќ да излекува хроничен запек.
Одлична замена е за месо, па ако постите или сте вегетаријанец обавезно внесете ја во исхраната. Обилува со влакна кои се неопходни за правилна работа на цревата. Народната медицина ја користи за лекување и на кожни болести, ревма, а заради високото количество на калиум благотворно делува и на кардиоваскуларниот систем.
Киноата како кулинарско чудо
Вегетаринаците знаат за што станува збор кога ќе се каже дека е вистинско кулинарско чудо. Ако се додаде во зелка, компир или друг зеленчук ќе почувствувате полнотија на вкусот каква што се добива со готвење месо. Корисните особини се манифестираат и во присуството на витамини и аминокиселини кои го подобруваат метаболизмот, го чистат организмот и ја нормализираат неговата функција.