
Со доаѓањето на есента, многумина забележале дека се будат уморни и поспани, некои дури и настинуваат. Падот на температурата, промената на времето, помалку сонце и промената на различна исхрана можат сериозно да влијаат на нашиот имунолошки систем.
Што влијае на падот на имунитетот на почетокот на есента, како да се препознаат првите знаци на ослабен организам и како да се зајакне имунитетот преку исхрана и да се спречат есенските инфекции?
Есента е период кога имунитетот е особено ранлив, а на телото му е потребна дополнителна поддршка. Многумина се жалат на замор, а постуденото време ги носи и првите настинки.
Штом се чувствувате уморни и исцрпени, тоа значи дека телото дава сигнал дека нешто не е во ред. Многу чест проблем во тој период е всушност недостатокот на витамин Д, кој ги предизвикува овие симптоми, или недостатокот на магнезиум.
Во овој период од годината нема доволно сонце, а бидејќи заштитата од сонце се користи многу, особено од дамите, а изложени се само лицето и рацете, исхраната богата со витамин Д е многу важна за имунитетот.
Витаминот Д е многу важен за имунитетот, секако не само витаминот Д, но во овој случај станува збор за многу чест недостаток. Мора да обрнеме внимание и на внесување доволно течности, советуваат нутриционистите.
Од храната богата со витамин Д, која обично се наоѓа на трпезите, се издвојуваат рибата (подебели видови – скуша, лосос, харинга), путерот, храната од животинско потекло, јајцата, првенствено жолчките од јајца.
Истражувањата покажуваат дека рибата ја консумираме еднаш неделно, а се препорачува, особено во ова време од годината, три пати неделно. Внесувањето на храна богата со витамин Ц, свежо овошје и зеленчук исто така треба да се зголеми, а клучна е разновидна исхрана, што подразбира внесување на сите видови храна.
Анализирајќи пример за мени за зајакнување на имунитетот, нутриционистите истакнаа дека циметот е еден од зачините што е карактеристичен за празничната трпеза, но дека, покрај одличната арома, може да се пофали и со антиинфламаторни ефекти.
„Многу е добро за овој период од годината кога се прави комбинацијата од мед, цимет, на пример и ѓумбир, додаваат нутриционистите.
Лажица мелени семки од лен или чиа се одличен извор на омега-3 масни киселини, добредојдени се мед, матичен млеч, а добредојдени се и семки кои имаат витамини од Б-комплексот и цинк. Кога станува збор за јаткасти плодови, треба да се придржувате до правилото да не јадете повеќе од една шака во текот на денот: „Тие имаат голема енергетска вредност. Јаткастите плодови, како и семките, се многу важни поради комплексот на витамини од Б-комплексот, олигоелементите и позитивните масти. Но, мора да бидеме умерени, таа една шака е сосема доволна на дневна основа за да ги задоволиме нашите потреби.
Мени за зајакнување на имунитетот
ПОЈАДОК : овесна каша со рендано јаболко или круша + лажица мед + цимет, лажица мелени семки од лен или чиа, една шака ореви или бадеми, чај од ѓумбир и лимон (или блага лимонада со куркума и мед)
УЖИНА : кефир или јогурт со пробиотици, една шака свежо сезонско овошје
РУЧЕК :супа од зеленчук, печено пилешко (или риба како лосос или скуша), пире од тиква и сладок компир, зелена салата со лимон, маслиново масло и семки од тиква
УЖИНА 2 :хумус и морков, краставица и стапчиња од пиперка, интегрален тост со авокадо и семки (сончоглед, тиква), мешунки
ВЕЧЕРА :супа од леќа или црвен грав, кисела зелка, парче леб од цело зрн антивоспалително: лимон, ѓумбир, куркума и мед
На некои можеби нема да им се допадне куркумата, но таа е зачин со силно антиоксидативно дејство. Во комбинација со лимон, дополнително се засилува. Постојат неколку рецепти и секогаш е добро куркумата да се разреди со млака вода, а пијалокот може да се заслади со мед.
“Најважно е да има три оброци и две ужини: „Кефир или јогурт со пробиотици за ужина и шака свежо сезонско овошје. Секогаш можеме да избереме што има на масата, црвени бобинки, ако ги немаме во свежа форма, можеме да користиме и замрзнати, но покрај тоа, секогаш мора да одат свежо овошје и зеленчук.“–велат нутриционистите.
Сезоната на тиква и сладок компир е пред нас.
„Драго ми е што луѓето зборуваат за тиквата. Таа е многу богата со бета-каротен, многу брзо ви дава ситост, дури и малите деца можат да ја јадат, може да се користи во солена и слатка форма – од потаж до слатки, тиквата може да има феноменален вкус во различни форми. И треба да ја консумирате што е можно повеќе“, советуваат нутриционистите
За вечера, супа од леќа или црвен грав и кисела зелка, парче интегрален леб. За оние на кои им е тешко да јадат мешунки за вечера, опција би било црвено месо или риба со многу салата или зеленчук од зимската градина.
Не ја заборавајте киселата зелка. „Не сме ни свесни колку е важна за зимскиот период. Треба да консумираме кисела зелка секој ден, таа е многу важна за пробиотиците и за имунитетот на нашите црева“.
Сланината и крекерите, не се протерани бидејќи ништо не треба целосно да се фрли, особено ако производот е добиен на природен начин, но клучно е да се биде умерен. Од време на време можеме да консумираме и неколку деликатеси, по можност по ручек, а предност треба да се даде на домашните производи.
Во ова време од годината почнуваме да забораваме на водата и дека тоа е една од причините зошто се чувствуваме исцрпено и зошто нè болат мускулите.
„Не консумираме доволно вода. Во лето сите зборуваат за неа, но ние ја забораваме во зима. Таа е многу важна за сите процеси во телото, тоа не може да функционира без вода.“
„Зависи од организам до организам, некои препорачуваат од шест до осум чаши, а ако сте физички поактивни, можете да пиете и повеќе. Следете ги вашите потреби и вашето тело“, потсетуваат нутриционистите.