Ако се сомневате на проблеми со варењето или тегоби, постои едноставен домашен тест со кој ќе можете да го проверите здравјето на цревата. Со оглед на тоа дека организмот тешко ја вари пченката, ова е идеална намирница за тестирање на работата на цревата.
Чекор 1: Не јадете пченка една недела пред да го правите тетирањето
Чекор 2: Изедете една рака пченка шеќерац. Може да ја комбинирате со некоја салата, конкретен оброк или јадете само пченка.
Чекор 3: Забележете го времето кога сте ја изеле пченката – тоа е многу важно!
Чекор 4: Причекајте. Немојте да јадете повеќе пченка после ова тестирање. Следете го варењето и проверете ја столицата.
Чекор 5: Забележете го времето кога ќе ја забележите пченката во столицата.
Нормално варење
Ако од консумацијата до појавувањето на пченката во столицата поминале меѓу 24 и 36 часа, тоа значи дека имате добро варење.
Забрзано варење
Ако пченката се појави за помалку од 12 часа, дигестијата забрзано функционира. Вашата столица е веројатно помека, но тоа вас не треба да ве загрижува. Тоа значи дека само побрзо се вари храната.
Забавено варење
Ако поминало 36 или повеќе часа, или ако настапи запек, јасно е дека се работи за забавено варење. Вашата столица е крута и наликува на измет помал од еден грозд. Ако имате забавена дигестија пијте повеќе вода, јадете повеќе растителни влакна преку свежо овошје и житарки. За забрзување на варењето, исто така помага и физичката активност.