РАК-болест која може да се победи

Ракот е широк термин кој се користи за опишување на многу различни болести. Општо земено, ракот се случува кога абнормалните клетки во вашето тело растат неконтролирано и ги истиснуваат нормалните клетки. Може да започне речиси секаде. Ракот може да остане на едно место, или може да метастазира - се шири низ вашето тело. Некои видови на рак растат бавно, додека други растат брзо.

Ракот е широк термин кој се користи за опишување на многу различни болести. Општо земено, ракот се случува кога абнормалните клетки во вашето тело растат неконтролирано и ги истиснуваат нормалните клетки.

Може да започне речиси секаде. Ракот може да остане на едно место, или може да метастазира – се шири низ вашето тело. Некои видови на рак растат бавно, додека други растат брзо.

Повеќето видови на рак се именувани според местото каде што започнуваат во телото. На пример, „ракот на дојката“ започнува во ткивото на дојката.

Многу видови на рак формираат цврсти тумори, кои се израстоци на ткиво. Но, ракот на крвта, како што е леукемијата, генерално не расте како тумор; остануваат во форма на поединечни клетки. Туморите можат да бидат или малигни (канцерогени) или бенигни (неканцерозни).

Според Националниот институт за рак, секоја година во САД се дијагностицираат повеќе од 1,6 милиони нови случаи на рак. Околу 597.690 луѓе годишно умираат од некоја форма на болеста.

Податоците исто така покажуваат дека на повеќе од 38 проценти од мажите и жените ќе им биде дијагностициран облик на рак во одреден момент од нивниот живот.

Ракот е втора водечка причина за смрт во оваа земја, по срцевите заболувања.

Секој може да добие рак, но ризикот се зголемува како што стареете. Речиси 9 од 10 видови на рак се дијагностицираат кај луѓе на возраст од 50 години или постари.

Добрата вест е дека стапките на преживување се подобруваат за многу видови на рак поради напредокот во скринингот и третманот.

Фактор на ген: Како се случува ракот
Ракот е генетска болест, што значи дека е предизвикан од промени во гените кои го контролираат начинот на кој клетките растат и се делат во вашето тело.

Овие генски измени, понекогаш наречени „мутации“ предизвикуваат различни промени кои можат да ја направат клетката канцерогена. Некои мутации го забрзуваат темпото со кое клетката се дуплира, други ги спречуваат клетките да знаат кога да престанат да се делат, а трети ги спречуваат да изумираат како што треба да прават нормалните клетки. Кога клетката ќе добие доволно од овие мутации за да се меша со „правилата“ според кои се однесуваат нормалните клетки, таа стана канцерогена.

Мутациите може да се наследат при раѓање или да се стекнат во текот на вашиот живот. Изложеноста на штетни материи, како чад од тутун или зрачење, може да ја оштети вашата ДНК и да предизвика промени во гените. Други фактори на животниот стил, како што е екстензивното изложување на сонце, исто така може да доведат до мутации.

Само затоа што сте родени со одредена мутација не секогаш гарантира дека ќе развиете рак. Само 5 до 10 проценти од ракот се директен резултат на мутација наследена од родител.  Обично, наследените и стекнатите мутации работат заедно за да предизвикаат рак. На пример, може да наследите ген од вашите родители што предизвикува поголема веројатност да развиете одреден тип на рак кога сте изложени на чад од тутун.

Метастази: кога се шири ракот
Ракот може да се прошири од областа што ја започнал на други места во вашето тело. Ова е познато како метастаза.

Метастатски рак може да влијае на многу органи на вашето тело, но сепак го има истиот тип на канцерогени клетки како и оригиналниот рак. Лекарите ќе го именуваат вашиот рак врз основа на неговата примарна локација. Значи, ракот на панкреасот кој се проширил на вашиот црн дроб сè уште е познат како рак на панкреасот.

Општо земено, метастатските клетки на ракот изгледаат исто како и клетките на оригиналниот рак кога се гледаат под микроскоп.

Кога ракот се шири,  многу потешко да се лекува.

Најчестите видови на рак кои ги погодуваат Американците
Ракот на кожата без меланом е најчестиот облик на рак, кој секоја година зафаќа околу 3,3 милиони луѓе во САД. 

Следен е ракот на дојката, а потоа ракот на белите дробови и ракот на простата.

Други вообичаени видови на рак вклучуваат:

Рак на дебелото црево и ректумот
Леукемија
Рак на црниот дроб
Рак на мочниот меур
Рак на ендометриумот
Рак на бубрег
Меланом
Не-Хочкин лимфом
Рак на панкреасот
Рак на тироидната жлезда

Ракот започнува со различни ткива во телото
Ракот може да се случи насекаде во вашето тело. Постојат многу видови на рак, а секој тип има и свои подтипови на кои лекарите може различно да им пристапат.

Ракот започнува со различни ткива во телото
Ракот може да се случи насекаде во вашето тело. Постојат многу видови на рак, а секој тип има и свои подтипови на кои лекарите може различно да им пристапат.

Раковите понекогаш се поделени во категории, вклучувајќи ги следниве:

Карциноми Ова се најчестите типови. Тие се формирани од епителни клетки, кои ги обложуваат внатрешните и надворешните површини на телото. Карциномите можат да се поделат во следните подкатегории:

Аденокарциномите се развиваат во епителните клетки кои создаваат течности или слуз. Ракот на дојката, дебелото црево и простатата се аденокарциноми.
Базоклеточните карциноми започнуваат во долниот основен слој на кожата.
Сквамозните карциноми се формираат во епителните клетки кои се наоѓаат веднаш под надворешната површина на кожата. Сквамозни клетки, исто така, ги обложуваат органите, како што се цревата, желудникот, мочниот меур, белите дробови и бубрезите.
Преодните клеточни карциноми се формираат во вид на ткиво наречено преоден епител. Ракот на мочниот меур, уретерите или бубрезите понекогаш се преодни клеточни карциноми.
Саркоми Саркомите се формираат во коските и меките ткива (мускули, крвни садови, маснотии, тетиви, лигаменти или лимфни садови) на телото. Остеосаркомот е чест тип на рак на коските. Саркомите на меките ткива вклучуваат Капоши сарком, липосарком и други.

Леукемии Ракот кој започнува во клетките кои формираат крв се леукемии. Тие обично не формираат тумори, туку растат во крвта и коскената срцевина.

Лимфоми Лимфомите се карциноми кои се развиваат од нормални лимфоцити, кои се бели крвни зрнца кои се борат против инфекции и се дел од вашиот имунолошки систем. Хочкин лимфом и не-Хочкин лимфом се двата главни типа.

Меланоми Овие видови на рак започнуваат во клетките наречени меланоцити, кои и даваат боја на вашата кожа. Најчесто, меланомите се формираат на кожата, но тие можат да се развијат и во други области, како што е окото.

Мултипни миеломи Мултипниот миелом е вид на рак на крвта кој потекнува од плазма клетките, кои се еден вид на имунолошки клетки.

Тумори на мозокот и ‘рбетниот мозок: Овие тумори се формираат во нервниот систем на телото.

Невроендокрини тумори Тие се развиваат во клетки кои ослободуваат хормони во вашата крв.

Карциноидни тумори Ова се вид на невроендокрини тумори кои обично се наоѓаат во ректумот и тенкото црево.

Тумори на герминативните клетки Туморите на герминативните клетки започнуваат во репродуктивните клетки (јајце клетка или сперма) на вашето тело.

Живот со Рак
Пред неколку години, луѓето со рак не преживуваа долго. Благодарение на медицинскиот напредок, изгледите значително се подобрија во последниве години.

Денес, околу 15 милиони луѓе во САД живеат со рак.

Во последниве години, движењата за подигање на свеста за ракот привлекоа внимание на сите различни видови на рак. Можеби сте виделе или сте носеле лента за рак за да се издржувате себеси или некој близок како дел од кампања за рак. Овие програми помагаат да се соберат многу потребните средства за истражување и развој на лекови.

6 работи што му се случуваат на вашето тело – и ризикот од рак на белите дробови – кога ќе престанете да пушите
Ракот не е една, туку многу болест. Секој бара своја посебна грижа и посебна стратегија за третман. Но, една работа за ракот е лесно да се разбере: многу е подобро да не го добиете на прво место.

Како го правите тоа? Со избегнување на ризиците. Лекарите разбираат многу за тоа што може да предизвика рак, и треба да се држите далеку од тие причини. Прво меѓу нив е пушењето. Тоа е примарна причина за рак на белите дробови и за повеќе од десетина други видови на рак. А има и други причини: нездрава исхрана, дебелина, недостаток на вежбање, вишок алкохол и изложување на сонце меѓу другите. Знајте и избегнувајте ги факторите на ризик и можете да помогнете во спречување на рак.

Кои се знаците и симптомите на ракот?
Познавањето на знаците и симптомите на ракот може да ви помогне вам и на вашиот лекар да поставите брза дијагноза за да може ракот да се лекува рано. И тоа може да ги зголеми шансите дека третманот ќе биде успешен.

Индикациите за рак вклучуваат работи како што се необјаснето губење на тежината, треска и ноќно потење, екстремен замор и необјаснето крварење. Ниту еден од овие знаци не треба да предизвика непосредна загриженост; тие не секогаш значат дека имате рак. Некои од нив можат да бидат предизвикани од целосно неповрзани заболувања. Но, колку повеќе знаете и колку побрзо ќе го посетите вашиот лекар, толку е поголема веројатноста вие и вашиот лекар да забележите индикации за рак и да започнете со третман.

Кој треба да се прегледа за рак?
Некои видови на рак може да почнат да растат без никакви знаци или симптоми очигледни за вас или вашиот лекар. За рано да ги откријат тие видови на рак, истражувачите развија различни алатки за скрининг кои можат да укажат на присуство на рак пред да се објави.

Меѓу ракот за кој е достапен скрининг се ракот на дојката, дебелото црево, ректумот, белите дробови, грлото на матката и простатата.

Важно е да се има предвид дека скринингот и дијагнозата се различни. Позитивниот резултат на скрининг тест не значи дека имате рак. Но, тоа често значи дека ви требаат повеќе тестови за да се постави конечна дијагноза, на еден или на друг начин.

Кои тестови се користат за дијагностицирање на рак?
Ако излезете со позитивни резултати на скрининг тестот, не паничете! За некои видови на рак, лекарите имаат добри дијагностички алатки кои можат да го надминат скринингот и да ви кажат дали имате или немате рак.

Снимањето е една вообичаена алатка која се користи за потврдување на сомнителни наоди за време на скринингот за рак, вклучувајќи КТ скенови, рендген, МРИ и мамограми, меѓу другото. Друго е она што е познато како ендоскопија, во која лекарите вметнуваат цевка во телото за внимателно да погледнат наоколу и да видат дали можат да забележат некакви тумори. И трета алатка е биопсијата, во која лекарите земаат мал примерок од вашето ткиво за да бараат рак. Некои од тестовите се попрецизни од другите, но сите од нив можат да помогнат да се постави дијагноза.
Фазата ќе го води неговиот третман
Кога ќе се дијагностицира ракот, вие и вашиот лекар ќе сакате да знаете колку напредувал ракот. Дали дијагностичката алатка го фати рано? Или е во доцна фаза во која, можеби, веќе почна да се шири низ телото?

Фаза 1 значи дека има рак. Фаза 2 и стадиум 3 значи дека туморот пораснал и почнал да се шири во блиските ткива. Општо земено, стадиумот 4 значи дека се проширил на далечни делови од телото. Секој тип на рак има посебен систем на стадиуми, а толкувањето на стадиумот на ракот може да биде незгодно. Вашиот онколог може да објасни што значат вашите фази.

Постои арсенал на оружје за лекување на ракот
Онколозите имаат широк и растечки избор на третмани што сега можат да ги користат за борба против ракот. Многу пациенти со рак може да очекуваат да добијат комбинација од третмани, во зависност од видот на ракот што го имаат и во која фаза се наоѓа.

Операцијата може да се користи за отсекување на тумори, а хемотерапијата и зрачењето може да се користат за убивање на клетките на ракот; понекогаш пациентите ги добиваат сите три од овие третмански пристапи.
Имунотерапијата е понова опција за третман во која терапијата ја зголемува способноста на имуните клетки на телото подобро да ги препознаат и нападнат клетките на ракот. Друг понов третман е насочената терапија, во која лекарите директно ги напаѓаат гените или хемиските патишта кои го поттикнуваат растот на ракот. Секоја година се развиваат нови имунотерапевти и насочени терапии.
Палијативната нега може да помогне во олеснување на непријатноста
Како што може да ви каже секој кој бил подложен на третман за рак, терапијата често може да биде тешка за издржување и понекогаш може да предизвика опасни несакани ефекти. Лекувањето на тие симптоми може да го подобри животот на пациентите додека тие и нивните лекари се обидуваат да се ослободат од нивниот рак. Таквиот третман се нарекува палијативна нега или супортивна нега. Третманите вклучуваат лекови, емоционална поддршка, техники за релаксација, нутритивна поддршка и многу повеќе. Ваквата грижа може да биде важна и за децата, како и за возрасните.