
Ракот на хранопроводникот е малигна болест која се појавува на ткивото на хранопроводот, цевчест орган низ кој храната и пијалаците минуваат од устата до желудникот.
Најчести симптоми на овој вид на карцином се губење на телесна тежина и отежнато голтање, но постојат и други можни симптоми, како:
- Болка зад градната коска
- Рапава кашлица
- Лоша дигестија и жиговина
- Јазол под површината на кожата
Ракот на хранопроводникот е болест која формира густо ткиво во хранопроводникот, што им овозможува на грлото и желудникот да функционираат во процесот на варење. Обично се формира во почетната обвивка на хранопроводникот и може да се развие во која било точка по целата должина. Клетките се развиваат во хранопроводникот неконтролирано со формирање на тумор кој го затвора преминот за голтање. Ракот може да се прошири во црниот дроб, белите дробови, коските и мозокот. Ова е почеста кај мажите поради ефектите на алкохолот и пушењето. Политиката за третман на рак на хранопроводникот е лекови со користење на една избрана опција меѓу хирургија, хемотерапија, радиотерапија, насочена терапија или имунотерапија.
Видови на рак на хранопроводникот
Видовите на рак на хранопроводникот спаѓаат во два главни типа, иако има и некои исклучително ретки форми:
-
Аденокарцином: Овој тип произлегува од клетките на жлездата присутни во хранопроводникот, кои лачат слуз. Најчесто се наоѓа во долниот сегмент на хранопроводникот веднаш блиску до желудникот. Најчесто е поврзан со хроничен киселински рефлукс, т.е. ГЕРБ и Барет-ов хранопроводник.
-
Сквамозен карцином: Овој тип потекнува од сквамозни клетки, кои ја формираат површинската обвивка на хранопроводникот. Обично, лежи во горниот и средниот дел на хранопроводникот. Фактори на ризик вклучуваат пушење и голема потрошувачка на алкохол. Ова е најраспространетиот тип на рак на хранопроводникот ширум светот.
Дополнителен поретко тип на рак на хранопроводникот вклучува ситноклеточен карцином, сарком, лимфом, меланом и хориокарцином.
Симптоми на рак на хранопроводникот
Ракот на хранопроводникот може да има суптилни симптоми во почетните фази кои би можеле да бидат тешки за откривање, но со текот на времето се појавуваат поизразени симптоми. Вообичаени симптоми се како што следува:
-
Тешкотии при голтање (дисфагија): Овој значаен симптом може да започне со чувство на заглавување на храната и на крајот тешко да се голтне, и цврсти и течности.
-
Ненамерно губење на тежината: Проблеми со јадење и намален апетит може да го предизвикаат ова.
-
Болка, притисок или горење во градите: На неколку начини, оваа болка може да изгледа како варење или металоиди.
-
Горушица или варење: Влошување или хронично горушица може да биде поврзано со него.
-
Кашлица или засипнатост: Ова може да се случи ако туморот влијае на нервите на гласните жици. Овој симптом може да се појави кога ракот го зафаќа долниот дел од хранопроводникот.
-
Болка при голтање (одинофагија): Ова се однесува на болка при голтање.
-
Други симптоми може да вклучува регургитација, повраќање, замор и црна столица.
КОИ СЕ ПРИЧИНИТЕ ЗА РАК НА ХРАНОПРОВОДОТ
Цигарите и алкохолот може да го зголемат ризикот за развој на овој тип на рак. Состојбата наречена Баретов симптом, а вклучува промена во клетките на слузницата на долниот дел на хранопроводот често предизвикана од рефлукс, исто така може да доведе до развој на рак на овој орган.
КОИ СЕ НАЈЧЕСТИТЕ ФОРМИ НА ОВОЈ РАК
Постојат два вообичаени типа на рак на хранопроводникот: планоцелуларен карцином и аденокарцином. Планоцелуларниот карцином се создава во клетките на слузницата што го ообвиткува хранопроводникот одвнатре и често се наоѓа во горниот дел на хранопроводот. Од друга страна, аденокарцином обично се јавува во долниот дел на хранопроводникот во близина на желудникот и тоа од жлездата Баретов езофагус (променета слузница на хранопроводот поради рефлуксна болест).
КАКО СЕ ЛЕКУВА
Овој тип на рак може да се лекува на повеќе начини
- Со хируршка интервенција
- Зрачење
- Хемотерапија
- Ласерска терапија
- Електрокоагулација
- Имунотерапија
Во зависност од тоа каде се наоѓа туморот, најчестиот начин за лекување на ракот на хранопроводникот е операција. Сепак, различни стадиуми на ракот може да бараат и различни видови терапија, во зависност од тежината и агресивноста на болеста.
Причини за рак на хранопроводникот
Ракот на хранопроводникот е предизвикан од мутација на ДНК на клетките што го обложуваат хранопроводникот. Иако овие сè уште не се целосно јасни, факторите кои во голема мера го зголемуваат ризикот од развој на рак. Еве преглед на клучните причини:
Пушењето и прекумерното консумирање алкохол се двете главни причини за ризик за карцином на хранопроводникот. Друг важен фактор на ризик е хроничен рефлукс на киселина, кој може да напредува во гастроезофагеално рефлуксно нарушување (ГЕРБ) и на крајот до Барет-ов хранопровод. Ризикот од рак на хранопроводникот е дополнително поврзан со прекумерната тежина и исхраната со недостаток на зеленчук и овошје. Луѓето на кои претходно им бил дијагностициран рак на вратот или главата имаат поголем ризик за рак на хранопроводникот.
Овие предизвикуваат иритација на обвивката на хранопроводникот хронично и конечно мутации во ДНК што веројатно би довело до неконтролиран раст на клетките за да завршат во рак.
Дијагностичко тестирање за рак на хранопроводникот
За да се дијагностицира рак на хранопроводникот, лекарите треба да направат неколку тестови за да го разгледаат хранопроводникот и да земат примероци од ткиво. Тие вклучуваат процедури како што се ендоскопија за директен вид на хранопроводникот и биопсија за потврда. Рендгенската снимка со голтање бариум покажува каква било абнормалност. Ендоскопскиот ултразвук обезбедува слики во детали, кои се корисни за стадиум. Студиите за сликање како КТ, ПЕТ и МРИ проценуваат дали ракот се проширил или колку е активен. Секој тест користи единствена можност да се процени туморите, да се утврди ширењето на ракот и да се потврди дијагнозата.
Пристапи:
Постојат голем број на различни пристапи кои се користат за време на третманот на ракот на хранопроводникот. Регионалните карциноми може да бараат хируршко отстранување. Комбинирањето на хемотерапијата со зрачење може да помогне да се намалат туморите пред операцијата или, во понапредни сценарија, да се ублажи болката. Бидејќи тие конкретно ги таргетираат клетките на ракот или го зајакнуваат одговорот на имунолошкиот систем на телото на нив, новите терапии како специфична терапија и имунотерапија претставуваат ветувачки можности.
Изборот на третман е индивидуализиран. Во некои случаи, хирурзите користеле ESD (ендоскопска субмукозна дисекција) за ран карцином на хранопроводникот. ЕМР (ендоскопска мукозна ресекција) е отстранување на тумори од мукозната обвивка. Ласерската терапија делува во случај на блокада на голтање. PDT (фотодинамичка терапија) бара употреба на фотосензибилизатори и светлина во уништувањето на туморите.
Фази на рак на хранопроводникот
Познавањето на фазите на ракот на хранопроводникот е од витално значење за лекување и прогноза. Системот за стадиум TNM ја проценува големината на туморот, зафатеноста на лимфните јазли и метастазите. Станирањето, во својата поедноставна верзија, е нумерирано од Фаза 0 до Фаза IV, при што 0 е преканцерозна, а IV како метастатски.
Фази на рак на хранопроводникот:
-
Фаза 0 (дисплазија од висок степен): Абнормалните клетки во поставата на хранопроводникот не се шират и се чуваат како предканцерозни.
-
Сцена I: Ракот ги нападнал внатрешните слоеви на ѕидот на хранопроводникот.
-
Втора фаза: Ракот се проширил во ѕидот на мускулот на хранопроводникот и блиските лимфни јазли.
-
Фаза III: Ракот ги нападнал блиските ткива или повеќе лимфни јазли надвор од ѕидот на хранопроводникот.
-
Фаза IV: Ракот се проширил на други далечни органи, како што се црниот дроб, белите дробови или коските.
Фактори на ризик за рак на хранопроводникот
Факторите на ризик за рак на хранопроводникот се однесуваат на типовите на сквамозни клетки и аденокарцином. Учењето на овие разлики е важно. Повеќе информации може да најдете во прегледот.
-
-
-
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ): Хроничниот рефлукс на киселина го иритира хранопроводникот, зголемувајќи го ризикот. Барет езофагус: Оваа компликација на ГЕРБ е голем фактор на ризик бидејќи го менува изгледот на хранопроводната обвивка.
-
Дебелината: Зголемената телесна тежина, особено во пределот на стомакот, го зголемува ризикот од овој рак.
-
Години: Ризикот се зголемува со возраста.
-
Пол: Мажите имаат поголем ризик од рак на хранопроводникот во споредба со жените.
-
Тутун: Пушењето и џвакањето тутун се главните фактори на ризик.
-
Тежок алкохол: Обилното пиење значително ги зголемува ризиците за долгорочно здравје кога се комбинираат со пушење.
-
Неисхранетост: Исхраната многу кратка со овошје и зеленчук може да биде опасна по здравјето.
-
Топли пијалоци: Топлите пијалоци кои се консумираат постојано може да предизвикаат оштетување на слузницата на хранопроводникот.
-
Хуман папиломавирус (ХПВ): Се смета дека одредени видови на ХПВ се вмешани во развојот на сквамозен карцином на хранопроводникот.
-
Ахалазија: Во ретка состојба, го зголемува ризикот поради неуспехот на релаксација на долниот езофагеален сфинктер.
-
-
Превенција:
Здравиот начин на живот и намалувањето на ризикот се во корелација со помал ризик од рак на хранопроводникот. Еве преглед на различни превентивни мерки:
-
-
Откажете од пушењето.
-
Ограничете го внесот на алкохол.
-
Постигнете и одржувајте идеална телесна тежина.
-
Изберете здрава храна.
-
Контрола на ГЕРБ (намалување на ризикот од Барет-ов езофагус).
-
Вклучете ја физичката активност во вашата дневна рутина.
-
Присуствувајте на редовни последователни посети.
-
Третирајте го Баретовиот езофагус секогаш кога е препорачано.
-
Размислете за вакцинација против ХПВ.
-