Ракот е во пораст кај помладите возрасни: Што да знаете за скринингот и вашиот ризик?

Има зголемена свест за ракот кај помладите возрасни лица, делумно поради тоа што неколку познати личности зборуваат за сопствените дијагнози на рак. Дијагнозите за рак исто така се зголемуваат кај луѓето под 50 години. Тоа се нарекува рак со ран почеток, каде што дијагнозата се јавува кај возрасни на возраст меѓу 18 и 49 години. Ова е загрижувачко за некои луѓе бидејќи возраста обично е главен фактор на ризик за рак.

Има зголемена свест за ракот кај помладите возрасни лица, делумно поради тоа што неколку познати личности зборуваат за сопствените дијагнози на рак. Дијагнозите за рак исто така се зголемуваат кај луѓето под 50 години. Тоа се нарекува рак со ран почеток, каде што дијагнозата се јавува кај возрасни на возраст меѓу 18 и 49 години. Ова е загрижувачко за некои луѓе бидејќи возраста обично е главен фактор на ризик за рак.

Нашите експерти нудат совети и најдобри практики за скрининг за помладите возрасни за да помогнат да се заштитат себеси и рано да го откријат ракот.

На која возраст обично се јавуваат дијагнози на рак?
Просечната возраст за дијагностицирање на рак е 66 години, според статистиката на Националниот институт за рак (NCI). Сепак, тоа може да варира помеѓу видовите на рак. На пример, средната возраст за дијагноза на рак на дојка е 67 години, додека медиумската возраст за дијагноза на рак на белите дробови е 71 година.

Сепак, ракот може да се дијагностицира на која било возраст. Ракот со потекло од коските најчесто се дијагностицира кај луѓе под 20-годишна возраст – околу 25%. Околу 12% од ракот на мозокот и нервниот систем се дијагностицирани во истата возрасна група, според податоците на NCI.

Зошто ракот е поверојатно да се дијагностицира во подоцнежните фази кај помладите возрасни во споредба со постарите?
Помладите возрасни имаат тенденција да не го посетуваат својот давател на примарна нега како редовно, освен ако имаат проблематични симптоми. Ова е особено точно за мажите.

Младите возрасни понекогаш само што почнуваат да ги шират своите крилја и други работи им го окупираат времето и вниманието. Некои луѓе во оваа возрасна група можеби немаат ни давател на примарна здравствена заштита или можеби немаат здравствено осигурување од различни причини.

Кога помладиот возрасен човек оди кај давател на примарна здравствена заштита поради симптоми, ракот обично не е првото нешто што давателот на услугата мисли да го тестира. Тоа е затоа што не е толку вообичаено во оваа возрасна група.

Какви прегледи за рак треба да направат помладите возрасни?
За луѓе под 50 години, дознајте дали сте изложени на зголемен ризик за одредени видови на рак. Ова може да вклучува откривање на вашата семејна историја и генетика. Откако ќе ги научите тие работи, најдобро е да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита за тоа кои прегледи можеби се соодветни за вас.

Три скрининг за рак што можете да ги разгледате вклучуваат:

Скрининг за рак на дојка: Возрасните жени од сите возрасти се охрабруваат да прават самопреглед на дојката барем еднаш месечно. Почнувајќи од 40-годишна возраст, жените треба редовно да се снимаат на градите или мамограми. Жените помлади од 40 години кои имаат фактори на ризик за рак на дојка треба да разговараат со својот лекар за раниот скрининг.
Скрининг за рак на грлото на матката: Жените треба да го направат својот прв тест Папаниколау (ПАП), кој помага да се пронајдат абнормални клетки во грлото на матката, почнувајќи од 21-годишна возраст. Жените на возраст од 21-29 треба да прават ПАП тест на секои три години. Жените на возраст од 30-65 години треба да прават некаков вид на скрининг (или ХПВ или ПАП тест на секои 3-5 години).
Скрининг за рак на дебелото црево: Ракот на дебелото црево е во пораст кај помладите возрасни, така што ова е често во вестите во последните неколку години. Луѓето треба да почнат да добиваат скрининг за рак на дебелото црево на 45-годишна возраст. Ако не сте изложени на зголемен ризик, треба да правите колоноскопија или скрининг на секои 10 години. Ако имате лична или семејна историја на рак на дебелото црево или други видови на рак, разговарајте со вашиот давател на услуги за претходен или почест скрининг.

Дали одредени видови на рак се забележуваат со повисоки стапки кај помладите возрасни?
Во текот на изминатите неколку години, има зголемување на дијагнозите на колоректален карцином кај помладите возрасни лица. Колоректалниот карцином е водечка причина за смрт од рак кај возрасни под 50 години. Иако експертите не се сигурни што точно го предизвикува порастот, лошата исхрана и недостатокот на физичка активност може да бидат фактори кои придонесуваат.

Што може секој да направи за да го намали ризикот од рак?
Иако некои видови на рак се генетски или може да се појават со постара возраст, постојат работи што можете да ги направите за да го намалите ризикот. Околу една третина од смртните случаи од рак се поврзани со лошата исхрана, недоволното вежбање и прекумерната тежина. Еве неколку животни навики кои треба да ги имате на ум:

Откажи/остани подалеку од тутунот: Употребата на тутун придонесува за 30% од сите смртни случаи поврзани со рак. Ниту една форма на тутунски производи не е безбедна, вклучувајќи ги е-цигарите и наргилето. Пасивното пушење исто така го зголемува ризикот од рак.
Вежбајте редовно: Американскиот институт за истражување на ракот препорачува најмалку 150 минути умерено вежбање или 75 минути енергично вежбање секоја недела. Дури и ако можете само да излезете на 20-минутна прошетка за време на паузата за ручек, тоа е сепак одлична опција. Останувањето активно може да спречи различни видови на рак и други здравствени состојби.

Одржувајте здрава тежина: Преголемата тежина резултира со производство и циркулација на два хормони – естроген и инсулин – кои можат да го поттикнат растот на ракот. Одржувањето на здрава тежина може да го намали ризикот од неколку видови на рак, како и други здравствени состојби.
Јадете здрава исхрана: Придржувањето до здравата исхрана може да ви помогне да одржите здрава тежина. Растителна храна и храна со растителни влакна може да ви помогнат да го намалите ризикот од рак. Намалувањето на внесот на црвено месо може да ви помогне да го намалите ризикот од рак на дебелото црево, дојката и простатата.
Ограничете го алкохолот: Најдобро е да не пиете алкохол, според Американското здружение за рак. Луѓето кои избираат да пијат алкохол треба да го ограничат внесот на не повеќе од два пијалаци дневно за мажи и една пијачка дневно за жени. Пијалок е 12 унци обично пиво, 5 унци вино или 1 ½ унца дестилирани жестоки пијалаци со отпорност на 80.
Вакцинирајте се против ХПВ: Вакцината за хуманиот папиломавирус (ХПВ) може да помогне во спречување на рак на грлото на матката и други видови на рак предизвикани од ХПВ. Вакцината се препорачува за момчиња и девојчиња почнувајќи од 11 или 12 години, но може да се даде уште на возраст од 9 и до 45 години.

Прашајте го вашиот давател на примарна здравствена заштита или педијатарот на вашето дете дали вакцината против ХПВ е соодветна за вас или за вашето дете.
Направете скрининг за хепатитис Ц: Хепатитис Ц е инфекција на црниот дроб што може да го зголеми ризикот од развој на рак на црниот дроб, особено хепатоцелуларен карцином. Важно е да направите скрининг за хепатитис Ц ако имате други фактори на ризик. Раното откривање и лекување може да помогне да се спречи оштетување на црниот дроб и рак.