Многу луѓе кои сакаат да ослабат држат строги диети кои го ограничуваат внесот на калории, шеќери и соли во организмот. Меѓутоа не треба да се заборави покрај ова мошне е важно да се внесува доволно количество протеини.
Протеините се мошне важна состојка за градба на човековите клетки и од големо значење се за нивното правилно функционирање. Исто така, важни се и за варење, регулирање на хормоните и снабдување на телото со хранливи состојки. Во хемиска смисла, помагаат за обновување на енергијата после напорна физичка активност и го потпомагаат растот на мускулите.
Телото не складира протеини, како што е случај со мастите и заради тоа е важно да се внесуваат секој ден во доволни количества. Овој вреден биомакромолекул се наоѓа и во намирниците од растително, како и животинско потекло.
Сепак, меѓу нив постојат значителни разлики, а главна е типот и количеството на аминокиселината која ја носат. Кога ќе внесеме протеин во организмот тој се разложува на аминокиселини, кои се корисни за речиси секој метаболитички процес во телото.
Животинските протеини ги содржат сите неопходни аминокиселини кои му се потребни на телото за функционирање, додека растителните протеини можат да имаат ниско ниво на аминокиселини или да не содржат (а тоа е повеќе од доволно) барем една молекула.
Животинските протеини содржат високо ниво на други хранливи состојки, како што е витаминот Б12, витаминот Д и цинкот.
Меѓутоа ако сакате да губите килограми, тогаш е подобро да се определите за растителни протеини. Тие го решаваат проблемот со холестеролот и го намалуваат крвниот притисок. Еднакво се добри и за враќањето на енергија во телото, па се препорачуваат во речиси сите диети.
Многу студии покажале дека е можно да се ослабе само ако во својата исхрана додадете грашoк, леќа, грав и лебелбија. Во истражувањето во кое учествувале 120 000 мажи и жени на возраст над 20 години, а кои го зголемиле внесот на јаткасти плодови, забележано е губење нa килограмите.
Треба да се нагласи дека внесувањето и на двата вида протеини е значително за здравјето и дека би било пожелно да се огранични внесот на протеини од животинскиoпотекло.