Иако не постои само еден рецепт, главна состојка на хумусот е леблебијата. Овој намаз во последните години стана многу популарен поради порастот на исхраната во која нема месо, но и поради тоа што се повеќе се избегнува глутенот.
Една мала шолја леблебија содржи околу 10 грама белковини и околу 10 грама влакна, што е 40% од дневниот минимален внес. Во себе содржи и антиоксиданти и неколку други клучни состојки.
Студија од 2016 година покажала дека лицата кои редовно консумираат леблебија и/или хумус имаат поголем внес на влакна, фолати, магнезиум, железо, калиум, витамини А, Е и Ц. Имаат и понизок индекс на телесна маса и помал обем на половината во однос на лицата кои не го конусмираат. Истовремено, имаат и 53% помалии шанси за обезност.
Дали хумусот е навистина здрав?
Многу е важен начинот на кој хумусот се подготвува. Според традиционалните рецепти, леблебијата најдобро е да се комбинира со други здрави намирници, како маслиново масло, тахини, лук и лимон. Дури и да се работи за слатка варијанта, многу е поздрав од колачи и сладоледи.
За здрава и безбедна варијанта, хумусот е најдобро да си го подготвите сами. Ако го купувате, добро прочитајте што е декларирано и со што е леблебијата комбинирана.