Секојдневни навики за кои не сме ни свесни дека се штетни за здравјето

Треба да се има предвид фактот дека иако некои активности ги правиме секојдневно, не значи дека се добри за нашето здравје.

Деновите најчесто ги поминуваме по одреден терк, односно некоја востановена рутина водејќи се според одредени навики за кои притоа и не ни размислуваме. А всушност треба да се има предвид фактот дека иако некои активности ги правиме секојдневно, не значи дека се добри за нашето здравје.

Будењето тешко ви оди од рака – ако спаѓате меѓу оние кои спијат премалку и наутро по неколку пати го одложувате алармот, треба да знаете дека така само се измачувате и станувањето и будењето ви паѓаат уште потешко.

Првата работа што ја правите наутро е пиење кафе – науката вели дека пиењето кафе не е најдобрата опција за расонување. Наутро нивото на кортизол е природно високо, а кафето ова може да го наруши. Најдобро е првиот филџан да се испие кога почнува да опаѓа нивото на кортизол.

Не појадувате – Една од најголемите грешки без разлика дали сте на „диета“ или едноставно немате време, зашто појадувањето помага во поттикнување на метаболизмот и согорувањето калории.

Седите неправилно – седењето е уште една од оние навики коишто ги правиме по автоматизам. Така е бидејќи не ни размислуваме за ова, па многумина од нас седат згрбавени и со искривен ’рбет, што може да донесе низа проблеми.

Подигање на нозете – откако ќе си дојдете дома после тежок ден ги поткревате нозете на високо за да ги одморите, а всушност грешката ја правите кога не ги подигнувате нозете доволно високо. За да има ефект нозете треба да бидат поткренати над висината на срцето.

Дишење – сите знаеме дека кога вдишуваме воздух тоа треба да го правиме низ носот (таму воздухот се прочистува и затоплува), а треба да се дише од стомакот, а не од градите. Само така вдишувањата и издишувањата се доволно длабоки за да се внесе доволно кислород.

Туширање и миење на косата – сите се тушираме секојдневно, некогаш и повеќе од еднаш. Тоа всушност и е проблем и не е препорачливо бидејќи претераното туширање може да ја наруши природната влажност на кожата и да предизвика сува кожа. Истото важи и за косата, која со прекумерно миење може да стане сува и кршлива.

Миење на рацете – оваа навика сите сме ја стекнале во најраното детство, но дали ја изведуваме правилно. Процесот на миење раце треба да трае најмалку 20 секунди, што е оптимално време за да се уништат бактериите.