Многумина од нас имаат лоша навика да грицкаат нездрава храна помеѓу оброците. Таа храна најчесто е преполна со сол, шеќер и заситени маснотии и може да предизвика многу здравствени проблеми. Заради тоа препорачливо е нездравите ужинки или целосно да се избегнуваат или пак да се заменат со некоја поздрава форма. Една од нив се и семките од тиква, кои, не само што се вкусни и хранливи, туку имаат и повеќе здравствени предности.
- Штитат од дијабетес– семките од тиква се богати со здрави незаситени масни киселини и е востановено дека се делотворни во регулирањето на нивоата на шеќерот во крвта и во зголемувањето на осетливоста на телото на инсулин
- Добри се се слабеење- семкте се богат извор на влакна и протеини кои се клучни во губењето на килограмите. Само 30 грама семки од тиква имаат околу пет грама протеини кои ве држат сити
- Го подобруваат расположението-одлични се и за физичкото и за психичкото здравје со оглед на тоа дека е потврдено дека покажуваат одлични резултати во намалувањето на симптомите на депресијата, на стресот и анксиозноста
- Ги олеснуваат симптомите на артритисот– семките од тиква имаат протоввоспалително дејство кое ги ублажува болките од артритисот. Доволно се само 30 грама семки дневно
- Спречуваат појава на остеопороза-сите кои имаат неодстаток на цинк во организмот треба да размислат да почнат да грицкаат семки од тиква. Тие се одличен извор на минералот кој е клучен за коските. Само четвртина шоља семки содржи 17 отсто од дневните вредности цинк