ШЕСТ ПИЈАЛОЦИ ШТО НИКОГАШ НЕ ТРЕБА ДА ГИ ПИЕТЕ НА ПРАЗЕН СТОМАК

Што е добро, а што не треба да се пие на празен стомак?

Без разлика дали штотуку сте се разбудиле или поминало доста време од вашиот последен оброк, посегнувањето по одредени пијалоци може да предизвика непријатност и да ви го наруши желудникот. Некои пијалоци треба да се избегнуваат на празен стомак, а подолу, дознајте што да правите кога имате желба за кафе или газиран пијалак, а сè уште не сте јаделе ништо.

Црно кафе

За многумина, кафето е омилен утрински ритуал за будење и подобра концентрација, а може да заштити и од дијабетес и одредени видови рак. Сепак, кога не сте јаделе подолго време, пиењето кафе, особено црно кафе, може да биде премногу тешко за вашиот стомак.

„Бидејќи кафето содржи хлорогени киселини, тоа е многу кисело и го поттикнува желудникот да произведува уште повеќе киселина“, вели епидемиологот Жаклин А. Вернарели, пренесува Index .
„Кафето може да ја зголеми гастричната подвижност (брзина на варење), што може да ја иритира слузницата на желудникот.“
„Дополнително, пиењето кафе на празен стомак може да доведе до киселини во желудникот, горушица, анксиозност, нервоза и зголемен срцев ритам. Ако сте склони кон киселини во желудникот, дефинитивно не сакате да пиете кафе на празен стомак“, додава нутриционистката Аманда Саучејда.

За среќа, не мора да се откажете од утринското кафе. Вернарели предлага да додадете малку млеко или билни чаеви за да ја намалите киселоста.

„Најдобрата алтернатива е да пиете вода или да јадете мала ужина како банана, јогурт или парче тост пред кафе“, советува таа.

Чаеви со кофеин

Ако мислите дека чајот е поблага алтернатива на кафето, размислете повторно.

„Кофеинот во чајот може да го зголеми производството на желудочна киселина“, забележува диететичарката Кристен Карли. Кога тоа ќе се случи, може да забележите симптоми како гадење, рефлукс на киселина и грчеви во стомакот.

Исто како и со кафето, температурата на пијалокот може да биде проблем. Премногу топол чај може да ја иритира слузницата на хранопроводот и желудникот. Карли препорачува да се избегнуваат силни чаеви и да се јаде нешто богато со масти или протеини, како што се тврдо варено јајце, јогурт или леб од цело зрно, пред вашата шолја чај.

Газирани пијалоци

Звукот од отварање на лименка  е пријатен за многумина, но вашиот стомак веројатно не е. Газираните пијалоци го добиваат својот пенлив воздух од јаглерод диоксид, кој се шири и се претвора во гас во стомакот, објаснува Карли.

„Овој гас продолжува да се акумулира и да се зголемува освен ако нема храна во желудникот што би го спречила тоа“, објаснува таа.
„Кога се зголемуваат гасовите, тие ја носат желудочната киселина, што може да придонесе за рефлукс“. Ова може да доведе до горушица, надуеност и подригнување. Најдобро е да ги ограничите или прескокнете газираните пијалоци на празен стомак. Ако ги пиете, правете го тоа полека и останете исправени најмалку 30 минути.

Сокови од цитрус

Соковите од портокал, лимон и грејпфрут се одлични извори на витамин Ц, но тие се исто така богати со лимонска киселина и шеќер.

„Киселоста на сокот од портокал може да ја иритира слузницата на желудникот, што може да биде проблем ако имате чир“, вели Саучејда. Дополнително, голема количина шеќер може да го зголеми нивото на шеќер во крвта, што доведува до пад на енергијата и нови желби. Пиењето сок на празен стомак може да предизвика грчеви и гадење.

Вернарели препорачува да се јаде нешто богато со протеини или растителни влакна, како што се јаткасти плодови, јогурт или јајца, пред да се пие сок за да се стабилизира шеќерот во крвта.

Енергетски пијалоци

Кога се борите со замор, можеби ќе посегнете по енергетски пијалок, но бидете внимателни. „Овие пијалоци често имаат екстремно високо ниво на кофеин и се полни со шеќер, што може да ги зголеми нивоата на гликоза во крвта“, вели Вернарели. Дури и верзиите без шеќер содржат големи количини на кофеин, а телото ги апсорбира многу побрзо без храна.

Дополнително, „енергетските пијалоци обично содржат адитиви како таурин, гуарана и ниацин, кои можат да предизвикаат гадење кога се земаат без храна“, додава Вернарели. Нејзиниот совет е да ги консумирате со ужина богата со протеини, како што се јаткасти плодови, сирење или јајца.

Алкохол

Алкохолот е лош избор ако поминале неколку часа од последниот оброк.

„Алкохолот се апсорбира многу брзо преку слузницата на желудникот“, вели Карли.

„Без храна во желудникот што ќе го забави тој процес, нивото на алкохол во крвта може брзо да се зголеми“. Резултатот може да биде брза интоксикација и чувство на печење во желудникот, бидејќи алкохолот го зголемува лачењето на желудочната киселина.

За да се избегнат овие непријатни ефекти, Карли препорачува прво да се јаде избалансиран оброк што вклучува зеленчук, интегрални житарки и посни протеини. Исто така, изберете пијалоци со помала содржина на алкохол и пијте вода помеѓу алкохолните пијалоци.