Шипката е хранливо овошје богато со антиоксиданти и од секогаш ценето како симбол на здравјето, плодноста и вечниот живот, Исклучително се популарни нејзиниот сок, семки и масло.
Многу студии потврдиле дека станува збор за едно од најлековитите овошја на светот, поради позитивното влијание на кардиоваскуларниот, нервниот и коскениот систем.
Се покажало дека и дневна доза на екстракт од шипка, од кој најчесто консумираме чај или мармалад, може да помогне во намалување на крвниот притисок и нивото на холестреол. Научниците сметаат дека би можела да го намали и ризикот од срцеви болести кај лица со прекумерна тежина и до 17%.
Црвените плодови освен со витамин Ц, богати се и со витамини П, Б12, Б2, Б1, К, А, како и каротен кои ја поттикнуваат природната отпорност на организмот.
Според истражувањата на лекарите, пуницалагините од шипката кои се главен извор на антиоксидативниот ефект, го подобруваат здравјето на срцето и крвние садови. За подигање на имунитетот и за превенција на здравствените пореметувања, стручњаците препорачуваат консумирање на 250мл свежо исцеден сок од шипка секој ден.