Еритритолот се наоѓа во низа „диетални“, „без шеќер“ и „кето-пријателски“ намирници – но истражувањата го поврзуваат со срцев удар и мозочен удар. Еритритолот е еден од најчестите вештачки засладувачи наоколу. Тоа е популарна состојка во многу храна која се продава за слабеење, кето-пријателски диети и управување со дијабетес.
Нормално е да се мисли дека храната означена како „без шеќер“ или „помалку шеќер“ мора да биде подобра за нас. А вештачките засладувачи може да звучат како подобар избор од шеќерот.
Но, всушност, тоа можеби не е случај. Сè поголем број докази сугерираат дека вештачките засладувачи може да бидат полоши за вас од шеќерот за јадење. И истражувањето го поврзува еритритолот особено со некои многу сериозни здравствени ризици. Имено, зголемен ризик од срцев и мозочен удар.
Разговаравме за загриженоста со Стенли Хејзен, д-р, д-р, специјалист за превентивна кардиоваскуларна медицина. Тој е постар автор на студија која ги истакнува ризиците од еритритол.
Што е еритритол?
Еритритол е вид на вештачки засладувач познат како шеќерен алкохол. (Иако, всушност не се работи за шеќер или алкохол на начинот на кој вообичаено размислуваме за тие зборови.)
Покрај еритритолот, обичните шеќерни алкохоли вклучуваат:
Ксилитол
Сорбитол
Малтитол
Манитол
Изомалт
Лактитол
Хидрогенизиран скроб хидролизати
Шеќерните алкохоли не се толку слатки како шеќерот. Вештачките шеќери како аспартам (Equal®) и сахарин (Sweet’N Low®), од друга страна, можат да бидат до 700 пати послатки од шеќерот.
Нашите тела природно создаваат шеќерни алкохоли, вклучително и еритритол. Еритритолот исто така комерцијално се произведува со ферментирање на пченка. Комерцијално произведениот еритритол се додава во храната – и тука работите стануваат неуредни.
„Еритритолот го создава нашите сопствени тела како дел од нашиот метаболизам, но на многу ниски нивоа“, објаснува д-р Хазен. „Природното појавување на еритритол не е проблемот. Високите дози на еритритол од пакуваната храна гледаме дека имаат многу негативни ефекти“.
Стенли Хејзен, д-р, д-р дискутира за неговото истражување за еритритол.
Дали еритритолот е безбеден?
Одамна е познато дека шеќерните алкохоли како еритритол предизвикуваат дигестивни проблеми кај некои луѓе. Но, истражувањето на д-р Хазен го поврза еритритолот со многу посериозни проблеми.
Неговата студија покажува дека еритритолот е тесно поврзан со ризикот за „големи несакани кардиоваскуларни настани“. Со други зборови, луѓето кои имаат високо ниво на еритритол во крвта се повеќе склони кон срцев удар, мозочен удар, па дури и смрт.
Д-р Хазен и неговиот тим ја проучувале крвта на повеќе од 4.000 луѓе во САД и Европа. Тие бараа заеднички нишки кои би можеле да укажат на зголемен ризик за срцеви заболувања. Она што тие открија е дека луѓето кои имаат повеќе еритритол во крвта се изложени на зголемен ризик за големи проблеми со срцето.
„Баравме соединенија во крвта кои предвидуваат ризик за иден срцев или мозочен удар. Најдобриот кандидат што постојано се појавуваше беше еритритол“, споделува тој.
Одејќи чекор понатаму, истражувачите дадоа еритритол на нечовечки модели. Тие видоа зголемено формирање на згрутчување кај моделите на артериска болест. Тие додадоа еритритол во крвта надвор од телото. Тие открија дека додавањето на еритритол во крвта ја „згрутчува“ или формира згрутчување на крвта со намалување на прагот за активирање на тромбоцитите.
Тромбоцитите се ситните компоненти во нашата крв кои брзаат кон местото на повредата за да не спречат крварење. Тоа не спречува да искрвариме. Но, кога тромбоцитите се активираат во нашите тела, тие предизвикуваат згрутчување на крвта, што може да доведе до срцев удар и мозочен удар.
„Порција еритритол во обичните преработени прехранбени производи „пријателски за кето“ направи нивото на еритритол во крвта да се зголеми за 1.000 пати, многу над нивоата поврзани со зголемениот ризик од згрутчување“, вели д-р Хазен. „Откривме дека ризикот од згрутчување може да се зголеми неколку дена по консумирање само една порција вештачки засладена храна која содржи еритритол“.
Д-р Хејзен и неговиот тим открија слични проблеми со друг шеќерен алкохол, ксилитол. Д-р Хазен јасно кажува дека ќе бидат потребни повеќе студии за да се потврдат овие наоди и да се дознае повеќе. Но, резултатите треба да се сфатат како многу сериозен предупредувачки знак.
„Тоа не беше скромен ефект. Тоа беше многу голем ефект што го гледавме репродуциран низ повеќе групи и низ географии“, нагласува тој. „Ова истражување покажува дека треба да бидеме навистина претпазливи во врска со јадењето преработена храна која содржи еритритол“.
Употреба на еритритол
Еритритолот често се користи како замена за шеќерот за јадење во нискокалорични и ниско-шеќерни производи. Вклучено е и како состојка за „зголемување“ на некои други вештачки засладувачи.
Тоа е омилено кај производителите на храна поради две големи причини. Прво, тој е многу нискокалоричен, што го прави идеален за „диетална“ храна. Второ, неговиот вкус и текстура се поблиску до шеќерот за јадење отколку некои други нехранливи засладувачи.
Еритритолот се додава на многу замени за шеќер кои се продаваат како „природни“ алтернативи на шеќерот, вклучително и некои (но не сите) формулации на стевиа и засладувачи за монашко овошје.
Производите без шеќер кои содржат еритритол често се препорачуваат за луѓе кои имаат дебелина, дијабетес или метаболички синдром и бараат опции за да помогнат во управувањето со нивниот внес на шеќер или калории. И тие производи може да не пишуваат на нивните етикети за исхрана дали вклучуваат еритритол или други шеќерни алкохоли.
Како да ги избегнете опасностите од еритритол
Еве каде може да стане незгодно. Може да јадете храна која содржи еритритол и да не ја знаете.
Еритритолот спаѓа во категоријата Општо признаен како безбеден (GRAS) од страна на Управата за храна и лекови на САД (FDA). Тоа значи дека во моментов не се потребни долгорочни студии за безбедност на еритритол. Тоа исто така значи дека прехранбените компании не мора да го наведат еритритолот на нивните етикети за исхрана.
ФДА го смета еритритолот безбеден бидејќи е природно соединение, објаснува д-р Хазен. Но, проблемот е што количините за кои се користи во храната се многу, многу поголеми од она што е природно и познато дека е безбедно за вашето тело.
Иако вашата храна може да не наведува конкретно дека содржи еритритол, д-р Хазен додава дека тој најчесто се наоѓа во производи како што се сорти без шеќер:
Сладолед
Бонбони
Гуми за џвакање
Колачиња
Колачи
Протеински шипки
Овошни намази
Енергетски пијалоци
И има некои црвени знамиња кои можат да бидат навестување дека вашата храна може да содржи еритритол (или друг шеќерен алкохол), дури и ако тоа не е наведено на етикетата за исхрана. Ако пакувањето ги содржи овие зборови или слични тврдења, тоа може да укаже дека вашата храна содржи еритритол:
Содржи шеќер алкохол
Кето-безбеден
Безбеден за дијабетес
Без шеќер
Ниско ниво на шеќер
Вештачки засладен
Природно засладен
Засладени со природни соединенија
Нискокалорична
Без калории
„Тоа е многу вознемирувачко“, вели д-р Хејзен. „Знаеме дека луѓето кои ги купуваат овие производи се обидуваат да направат нешто добро за нивното здравје со јадење храна која се промовира како подобра за нив. Но, во реалноста, тие можеби ненамерно го зголемуваат ризикот од штета“.
Читањето на етикетите на храната може да ви даде поим дали производот содржи замени за шеќер или шеќерни алкохоли. Но, сепак може да биде тешко да се препознаат.
Еден сигурен начин да го избегнете еритритолот е да ја фокусирате вашата исхрана на целосна храна. Тоа значи природна, неспакувана храна, како свежо овошје и зеленчук. И ако ви треба нешто малку слатко, д-р Хазен советува да користите стевиа – во капалка, а не во пакетче. Гранулираните вештачки шеќери често вклучуваат шеќерни алкохоли како еритритол како „носител“.
И ако можете да толерирате некои количини шеќер, јаворов сируп или мед, тие може да се покажат како поздрав избор во однос на вештачките работи.
„Со знаењето што го имаме сега, веројатно е подобро да има умерени количини шеќер или мед, наспроти вештачките засладувачи“, нагласува тој. „Сè додека немаме дополнителни студии и долгорочни студии за безбедноста на овие видови соединенија, тешко е да се каже дека тие се безбедни“.
Ако имате прашања за тоа како да избегнувате шеќери и вештачки засладувачи, разговорот со овластен диететичар и други даватели на здравствени услуги може да ви помогне да дознаете повеќе за изборот на храна што е соодветен за вашето здравје.
„Практично сите осигурителни компании покриваат средба со диететичар“, охрабрува д-р Хазен. „И студиите покажуваат дека луѓето со дијабетес кои почесто одат кај диететичар живеат подолго. Тоа може да биде огромна придобивка за вашето здравје“.