Што е Фабриева болест и кои се нејзините симптоми

Генетската мутација се наоѓа во Х хромозомот и кај мажите, болеста се јавува во потешка форма, бидејќи тие имаат само еден Х хромозом

Фабриевата болест, или Андерсон-Фабриева болест е генетска и е најчестата форма на акумулација на лизозоми. Лизозомите се органели во клетките кои содржат ензими за деградација на деловите кои не им се потребни на клетките, а учествуваат и во други процеси на разградување на сложени молекули.

Генетската мутација се наоѓа во Х хромозомот и предизвикува производство на патолошка варијанта на ензимот алфа-галактозидаза заради што не може да се отстрани globotriaosylceramide (Gb3), и доаѓа до акумулирање и негативно влијание на клетките во ткивата во кои се акумулира.

Кај мажите, болеста се јавува во потешка форма, бидејќи тие имаат само еден Х хромозом. Жените, пак, благодарение на другиот, здрав Х хромозом, можат да произведат доволно нормални протеини, со што ќе се олесни клиничката слика.

Постојат неколку симптоми кои можт да укажат на постоењето на Фабриевата болест. Најчесто тоа се:

  • Силна болка и печење во рацете и нозете, кои можат да се појават после изложување на многу ниски или многу високи температури, поради стрес или физичка активност,
  • Телеангиектазија (постојано проширување на крвните садови) и ангиокератома (проширување на крвните садови под задебелена кожа, кои се манифестираат како црвени или сини папули на кожата, налик на брадавици, најчесто на колковите, препоните и околу папокот),
  • Болка во стомакот, гадење, повраќање, дијареа, запек,
  • Заматеност на рожницата,
  • Често мокрење и зголемена жед,
  • Неподносливи жештини или студенила, како и намалено или зголемено потење,
  • Губење на слухот.