Натуропатски специјалисти често препорачуваат специфични третмани за поддршка на надбубрежните жлезди и „лекување“ на надбубрежниот замор, вклучително и коктели од надбубрежните жлезди. Коктел од надбубрежните жлезди обично се прави со сок од портокал, кокосова вода и морска сол.
Заморот на надбубрежните жлезди е теорија, наместо медицинска дијагноза, која ги поврзува симптомите како замор и несоница со преоптоварени надбубрежни жлезди. Прочитајте за да дознаете за коктели од надбубрежните жлезди, вклучително и како тие помагаат во лекувањето на надбубрежниот замор.
Што се надбубрежните жлезди?
Надбубрежните жлезди се мали органи во форма на триаголник кои се наоѓаат на врвот на вашите бубрези. Овие жлезди имаат два дела – кортекс и медула – кои ги лачат хормоните адреналин и кортизол. Овие хормони помагаат да се регулираат основните процеси како што се циклусот на спиење/будење, воспаление, крвен притисок, метаболизам, одговор на стрес и многу други критични функции.
Надбубрежните жлезди се дел од збирката структури познати како оска хипоталамо-хипофиза-надбубрежна (HPA). Оската HPA е главниот систем за одговор на телото на стрес. Надбубрежните жлезди произведуваат хормони како кортизол како одговор на сигналите од хипофизата во мозокот, која реагира на сигналите испратени од друг дел од мозокот наречен хипоталамус.
Здравствените состојби, како што се адренална инсуфициенција и Кушингов синдром, може да се развијат ако надбубрежните жлезди произведуваат премногу или премалку одредени хормони. Овие здравствени состојби бараат соодветна дијагноза и третман од давател на здравствена заштита.
Адренален замор наспроти адренална инсуфициенција
Заморот на надбубрежните жлезди се однесува на теоријата дека надбубрежните жлезди можат да бидат обземени од хроничен стрес. Ова резултира со осиромашено функционирање на надбубрежните жлезди и симптоми како екстремен замор и проблеми со спиењето. Заморот на надбубрежните жлезди најчесто се промовира како причина за овие и други симптоми, но тоа не е медицинска дијагноза. Не постои стандардна дефиниција или формални критериуми за дијагностицирање на замор на надбубрежните жлезди.
Нема докази дека постои замор на надбубрежните жлезди. Некои експерти тврдат дека третманите дадени на лица со сомнителна адренална инсуфициенција, како кортикостероидите, може да му наштетат на долгорочното здравје. Надбубрежната инсуфициенција е медицинска дијагноза со поставени стандарди за дијагноза и третман, за разлика од надбубрежниот замор. Надбубрежната инсуфициенција е ретка состојба во која надбубрежните жлезди не успеваат да произведат доволно хормони, како кортизол, неопходни за живот.
Болестите на надбубрежните жлезди – како што е Адисоновата болест, како и автоимуните болести, инфекциите и генетските нарушувања – предизвикуваат адренална инсуфициенција. Состојбата обично се развива бавно и може да доведе до опасни по живот симптоми како напади и кома доколку не се лекува. Третманите вклучуваат лекови за замена на хормони.
Придобивките од коктел од надбубрежните жлезди
Некои луѓе промовираат коктели од надбубрежните жлезди како начин да помогнат во „балансирање“ на хормоните како кортизол и да се чувствуваат поенергични. Повеќето рецепти за коктели од надбубрежните жлезди вклучуваат кокосова вода, сок од цитрус (на пример, сок од лимон или портокал) и сол. Други состојки може да вклучуваат ѓумбир, кокосово млеко и крем од забен камен, кој е богат со калиум.
Некои луѓе велат дека оваа специфична мешавина на состојки може да ги „храни“ и да обезбеди хранливи материи што им се потребни на надбубрежните жлезди за да „заздрават“ од замор на надбубрежните жлезди. Овие коктели често се препорачуваат на луѓе кои се под високи нивоа на стрес или имаат симптоми како екстремен замор и несоница. Неколку од состојките во коктелите од надбубрежните жлезди нудат одредени здравствени придобивки, но нема докази дека овие пијалоци се корисни или неопходни за здравјето на надбубрежните жлезди.
Вистина е дека вашето тело зависи од витамини и минерали за да функционира оптимално, но хранливите материи во рецептите за коктели од надбубрежните жлезди се во многу други намирници. Сите хранливи материи од кој било извор се дисперзирани низ целиот систем, што значи дека хранливите материи нема да се користат исклучиво за поддршка на надбубрежните жлезди.
Коктел од надбубрежните жлезди нема да ги излечи вашите симптоми ако сте постојано во состојба на висок стрес или ако имате несоница, анксиозност и нетолеранција на студ. Овие и други симптоми поврзани со замор на надбубрежните жлезди може да бидат знак за сериозна здравствена грижа, како хипотироидизам и дијабетес. Овие состојби бараат медицинска дијагноза и соодветен третман.
Ризици
Навистина нема ризик од пиење коктел од надбубрежните жлезди за здрави луѓе. Повеќето состојки во рецептите за коктели од надбубрежните жлезди, како што е сокот од цитрус, може да бидат корисни за здравјето. Ова не значи дека треба да додадете коктели од надбубрежните жлезди во вашата исхрана.
Можете да ги добиете сите хранливи материи кои се наоѓаат во коктелите од надбубрежните жлезди со следење на урамнотежена исхрана богата со овошје, зеленчук, протеини како грав и риба и здрави масти како јаткасти плодови и авокадо.
Може негативно да влијае на шеќерот во крвта
Количината и видот на сокот и солта што се користат во коктели од надбубрежните жлезди може да бидат проблематични за некои луѓе, вклучувајќи ги и оние со висок крвен притисок и шеќер во крвта. Коктели од надбубрежните жлезди се промовираат како начин за поддршка на здрав шеќер во крвта. Сепак, повеќето рецепти се богати со јаглени хидрати и ниски хранливи материи кои го регулираат шеќерот во крвта, како што се влакна и протеини.
Популарен рецепт за коктел од надбубрежните жлезди вклучува половина чаша сок од портокал, половина чаша кокосова вода и четвртина лажичка морска сол. Овој пијалок содржи околу 20 грама (g) јаглени хидрати, што е значителна количина за луѓето со висок шеќер во крвта. Самостојното пиење коктел од надбубрежните жлезди без протеини или влакна ќе влијае на нивото на шеќер во крвта.
Може да го зголеми крвниот притисок
Количината на сол во рецептите за коктели од надбубрежните жлезди обично е минимална и не е доволно висока за да влијае на здравјето на повеќето луѓе. Некои луѓе се „чувствителни на сол“, што значи дека се почувствителни на ефектите на солта за зголемување на крвниот притисок од другите. Овие луѓе може да развијат зголемување на крвниот притисок што може да му наштети на здравјето со текот на времето ако консумираат храна со висока сол или пијалоци со додадена сол, како што се коктели од надбубрежните жлезди.
Повеќето луѓе консумираат повеќе сол отколку што му е потребно на телото. Додавањето уште повеќе сол во пијалоците како коктели од надбубрежните жлезди не е неопходно и најверојатно ќе направи повеќе штета отколку корист.8
Истражувањата покажаа дека хроничното високо внесување на сол ја активира оската HPA. Ова може да доведе до зголемен стрес и да придонесе за лошо метаболичко и когнитивно здравје9. Додавањето солени пијалоци како коктели од надбубрежните жлезди во вашата исхрана всушност може да има негативен ефект врз здравјето на надбубрежните жлезди.
Има висока содржина на калиум
Некои рецепти за коктели од надбубрежните жлезди бараат крем од татарски, состојка за печење која е богата со калиум. Само една лажичка крем тартер покрива 11% од дневната вредност (DV) за калиум.
Пиењето коктел од надбубрежните жлезди кој содржи крем од забен камен не е проблем за повеќето луѓе. Оние кои треба да го ограничат калиумот во нивната исхрана, како што се луѓето со одредени фази на бубрежна болест, може да избегнуваат храна богата со калиум и непотребна употреба на состојки како крем за забен камен.
За кого е?
Важно е да закажете состанок со давател на здравствена заштита ако имате симптоми како екстремен замор, зголемување на телесната тежина, нетолеранција на студ и несоница. Овие симптоми најчесто се поврзуваат со замор на надбубрежните жлезди. Може да биде опасно да се третира заморот од надбубрежните жлезди со додатоци или коктели од надбубрежните жлезди. Ова може да ја одложи правилната дијагноза и третман за основната здравствена состојба.
Коктелите од надбубрежните жлезди не се штетни за повеќето луѓе, но не се неопходни за здравјето. Многу е покорисно да следите диета богата со хранливи материи, да спиете многу мирен и да одвоите време за физичка активност и хоби во кои уживате за да го намалите стресот.
Рецепт за коктел од надбубрежните жлезди
Повеќето рецепти за коктели од надбубрежните жлезди се засноваат на следнава комбинација:
½ чаша сок од портокал
½ шолја кокосова вода
Нотка или четвртина лажичка морска сол
Некои рецепти бараат дополнителни состојки како крем од кокос, сок од лимон, ѓумбир и колаген. Најдобро е да уживате во коктел од надбубрежните жлезди со влакна и протеини, кои ќе помогнат во забавување на варењето и ќе промовираат здрава регулација на шеќерот во крвта.
Коктел за надбубрежните жлезди е вид на пијалок направен од сок од портокал, кокосова вода и морска сол. Луѓето најчесто промовираат коктели од надбубрежните жлезди како начин за потхранување на надбубрежните жлезди и подобрување на симптомите на замор на надбубрежните жлезди. Заморот на надбубрежните жлезди не е призната медицинска дијагноза и нема докази дека оваа специфична мешавина на состојки го поддржува здравјето на надбубрежните жлезди. Важно е да посетите лекар ако имате замор, несоница и желба за солена храна.