Што е озонотерапија?

Само 16 години откако е откриен кон средината на 19 век, озонот почнал да се користи како дел од здравствената заштита – најпрво за дезинфекција на операционите сали и хируршките инструменти, а потоа и за прочистување на водата за пиење.

Со тек на времето биле препознаени и многу други поволни својства на овој гас. Германците предничат во употребата на озонот во медицински цели, па го користат за лекување на туберколоза, за анемија, астма, несоница пневмонија, дијабетес и сифилис.

Озон О3 е алтропска модификација на кислородот. Се наоѓа во атмосферата на висина од 20 и 30 километри. Тој не штити од ултравиолетовото зрачење. На местата каде се наоѓаат озонски дупки, заболувањата од малигни болести се почести. Во последните години, поради масовното исфрлање на азотни оксиди во атмосферата, кои се случуваат поради засилената авијација и нуклеарните проби, како и под влијание на големите активни вулкани, озонската обвивка се намалува.

За озонот може да се каже дека има широк дијапазон на високоефикасни и лековити својства, како што се: анибактерско, антивирусно и антипаразитно. Внесен во организмот во соодветна доза, од О3 состоба преоѓа во озонид, кој ја подобрува циркулацијата на крвта низ ситните крвни садови и капилари, па така доаѓа до клетките и значително го подобрува нивниот метаболизам. Затоа се користи во лекување на интерни заболувања како оние кои се последица на атерослеротични оштетувања во крвните садови, како исхемична болест на срцето, стенокардија, атеросклероза на крвните садови на нозете. Озонот помага и кај пациенти со дијабетес, хорничен хепатитис, масен црн дроб, зголемено ниво на триглицериди и холестерол. Во гинекологијата помага во третман на воспаление на ендометриумот. За лекување на инфекција со кламидија потребни се де до три недели терапија. Добри резултати се постигнуваат и во третирањето на ревматоидниот артритис, хроничниот колитис и кај кожни зболувања како егзема, псоријаза, целулит.

Озонотерапијата денес е една од признатите алтернативни методи која дава одлични резултати.

Озонот во вид на гас или вода се користи за уништување на патогени микроорганзими, подобрување на функцијата на клетките  и лекување на оштетеното ткиво. Се применува на неколку основни начини – локално, ректално и со автохемотерапија. Со која метода се ќе спроведува лекувањето зависи од состојбата на пациентот и од видот на заболувањето. Во некои случаеви се препорачува и примена на два начина на терапија. Сеансата со озон трае од неколку минути до еден час, во зависност од начинот на кој се третира пациентот.