ШТО Е ТОА ХЕМОДИЈАЛИЗА И ЗОШТО СЕ КОРИСТИ ВО МЕДИЦИНАТА

При хемодијализа, машината ги филтрира отпадите, солите и течностите од вашата крв кога вашите бубрези веќе не се доволно здрави за да ја вршат оваа работа соодветно. Хемодијализата  е еден начин за лекување на напредната бубрежна инсуфициенција и може да ви помогне да продолжите со активен живот и покрај откажувањето на бубрезите.

При хемодијализа, машината ги филтрира отпадите, солите и течностите од вашата крв кога вашите бубрези веќе не се доволно здрави за да ја вршат оваа работа соодветно. Хемодијализата  е еден начин за лекување на напредната бубрежна инсуфициенција и може да ви помогне да продолжите со активен живот и покрај откажувањето на бубрезите.

Со хемодијализа, ќе треба:

Следете строг распоред за третман
Редовно земајте лекови
Направете промени во вашата исхрана
Хемодијализата е сериозна одговорност, но не мора да ја носите сами. Ќе соработувате тесно со вашиот тим за здравствена заштита, вклучувајќи специјалист за бубрези и други професионалци со искуство во управување со хемодијализа. Можеби ќе можете да направите хемодијализа дома.

Вашиот лекар ќе ви помогне да одредите кога треба да започнете со хемодијализа врз основа на неколку фактори, вклучувајќи го и вашиот:

Целокупното здравје
Функција на бубрезите
знаци и симптоми
Квалитетот на животот
Лични преференции
Може да забележите знаци и симптоми на бубрежна инсуфициенција (уремија), како што се гадење, повраќање, оток или замор. Вашиот лекар ја користи вашата проценета стапка на гломеруларна филтрација (eGFR) за да го измери вашето ниво на бубрежна функција. Вашиот eGFR се пресметува со помош на резултатите од тестот за креатинин во крвта, полот, возраста и други фактори. Нормалната вредност варира со возраста. Оваа мерка за вашата бубрежна функција може да помогне во планирањето на вашиот третман, вклучително и кога да започнете со хемодијализа.

Хемодијализата може да му помогне на вашето тело да го контролира крвниот притисок и да ја одржи правилната рамнотежа на течности и различни минерали – како што се калиум и натриум – во вашето тело. Нормално, хемодијализата започнува многу пред вашите бубрези да се исклучат до степен да предизвикаат компликации опасни по живот.

Вообичаени причини за бубрежна инсуфициенција вклучуваат:

Дијабетес
Висок крвен притисок (хипертензија)
Воспаление на бубрезите (гломерулонефритис)
Цисти на бубрезите (полицистични бубрези)
Наследни заболувања на бубрезите
Долготрајна употреба на нестероидни антиинфламаторни лекови или други лекови кои можат да им наштетат на бубрезите

Сепак, вашите бубрези може ненадејно да се исклучат (акутна бубрежна повреда) по тешка болест, комплицирана операција, срцев удар или друг сериозен проблем. Одредени лекови, исто така, може да предизвикаат повреда на бубрезите.

Некои луѓе со тешка долготрајна (хронична) бубрежна инсуфициенција може да одлучат да не започнат со дијализа и да се одлучат за поинаков пат. Наместо тоа, тие можат да изберат максимална медицинска терапија, исто така наречена максимално конзервативно управување или палијативна нега. Оваа терапија вклучува активно управување со компликациите на напредната хронична бубрежна болест, како што се преоптоварување со течност, висок крвен притисок и анемија, со фокус на супортивно управување со симптомите кои влијаат на квалитетот на животот.

Други луѓе може да бидат кандидати за превентивна трансплантација на бубрег, наместо да започнат со дијализа. Прашајте го вашиот тим за здравствена заштита за повеќе информации за вашите опции. Ова е индивидуализирана одлука бидејќи придобивките од дијализата може да варираат, во зависност од вашите посебни здравствени проблеми.

Ризици
Повеќето луѓе на кои им е потребна хемодијализа имаат различни здравствени проблеми. Хемодијализата го продолжува животот на многу луѓе, но очекуваниот животен век на луѓето на кои им е потребна е сè уште помал од оној на општата популација.

Иако третманот со хемодијализа може да биде ефикасен во замена на изгубената бубрежна функција, може да почувствувате некои од поврзаните состојби наведени подолу, иако не секој ги доживува сите овие проблеми. Вашиот тим за дијализа може да ви помогне да се справите со нив.

Низок крвен притисок (хипотензија). Падот на крвниот притисок е вообичаен несакан ефект на хемодијализата. Нискиот крвен притисок може да биде придружен со отежнато дишење, стомачни грчеви, мускулни грчеви, гадење или повраќање.
Мускулни грчеви. Иако причината не е јасна, мускулните грчеви за време на хемодијализата се чести. Понекогаш грчевите може да се ублажат со прилагодување на рецептот за хемодијализа. Прилагодувањето на внесот на течности и натриум помеѓу третманите за хемодијализа, исто така, може да помогне да се спречат симптомите за време на третманите.

Чешање. Многу луѓе кои се подложени на хемодијализа имаат чешање на кожата, што често е полошо за време или веднаш по процедурата.
Проблеми со спиењето. Луѓето кои примаат хемодијализа често имаат проблеми со спиењето, понекогаш поради прекини во дишењето за време на спиењето (апнеја при спиење) или поради болки, непријатни или немирни нозе.

Анемија. Немањето доволно црвени крвни зрнца во крвта (анемија) е честа компликација на бубрежна инсуфициенција и хемодијализа. Неуспешните бубрези го намалуваат производството на хормонот наречен еритропоетин (ух-рит-рое-POI-ух-тин), кој го стимулира формирањето на црвените крвни зрнца. Ограничувањата во исхраната, слабата апсорпција на железо, честите тестови на крвта или отстранувањето на железо и витамини со хемодијализа, исто така, може да придонесат за анемија.
Болести на коските. Ако вашите оштетени бубрези повеќе не се способни да го обработуваат витаминот Д, кој ви помага да го апсорбирате калциумот, вашите коски може да ослабат. Покрај тоа, прекумерното производство на паратироиден хормон – честа компликација на бубрежна инсуфициенција – може да ослободи калциум од вашите коски. Хемодијализата може да ги влоши овие состојби со отстранување на премногу или премалку калциум.
Висок крвен притисок (хипертензија). Ако консумирате премногу сол или пиете премногу течност, вашиот висок крвен притисок веројатно ќе се влоши и ќе доведе до проблеми со срцето или мозочен удар.
Преоптоварување со течност. Бидејќи течноста се отстранува од вашето тело за време на хемодијализата, пиењето повеќе течности од препорачаното помеѓу третманите за хемодијализа може да предизвика компликации опасни по живот, како што се срцева слабост или акумулација на течност во белите дробови (пулмонален едем).
Воспаление на мембраната што го опкружува срцето (перикардитис). Недоволната хемодијализа може да доведе до воспаление на мембраната што го опкружува срцето, што може да ја попречи способноста на вашето срце да пумпа крв до остатокот од вашето тело.
Високо ниво на калиум (хиперкалемија) или ниско ниво на калиум (хипокалемија). Со хемодијализа се отстранува дополнителниот калиум, кој е минерал кој вообичаено се отстранува од вашето тело преку бубрезите. Ако се отстрани премногу или премалку калиум за време на дијализата, вашето срце може да чука неправилно или да престане.

 

Пристапете до компликациите на локацијата. Потенцијално опасни компликации – како што се инфекција, стеснување или балонирање на ѕидот на крвниот сад (аневризма) или блокада – може да влијаат на квалитетот на вашата хемодијализа. Следете ги упатствата на вашиот тим за дијализа за тоа како да проверите дали има промени на вашата локација за пристап што може да укажуваат на проблем.
Амилоидоза. Амилоидозата поврзана со дијализа (am-uh-loi-DO-sis) се развива кога протеините во крвта се депонираат на зглобовите и тетивите, предизвикувајќи болка, вкочанетост и течност во зглобовите. Состојбата е почеста кај луѓето кои биле подложени на хемодијализа неколку години.
Депресија. Промените во расположението се чести кај луѓето со бубрежна инсуфициенција. Ако почувствувате депресија или анксиозност по започнувањето на хемодијализата, разговарајте со вашиот здравствен тим за ефективни опции за третман.

Како се подготвувате
Подготовката за хемодијализа започнува неколку недели до месеци пред вашата прва процедура. За да се овозможи лесен пристап до вашиот крвоток, хирургот ќе создаде васкуларен пристап. Пристапот обезбедува механизам за безбедно отстранување на мала количина на крв од вашата циркулација, а потоа вратена кај вас за да може процесот на хемодијализа да функционира. На хируршкиот пристап му треба време да заздрави пред да започнете со третмани со хемодијализа.

Постојат три типа на пристапи:

Артериовенска (AV) фистула. Хируршки создадена AV фистула е врска помеѓу артерија и вена, обично во раката што ја користите поретко. Ова е најпосакуваниот тип на пристап поради ефективноста и безбедноста.
АВ графт. Ако вашите крвни садови се премногу мали за да формираат AV фистула, хирургот наместо тоа може да создаде патека помеѓу артеријата и вената користејќи флексибилна, синтетичка цевка наречена графт.
Централен венски катетер. Ако ви треба итна хемодијализа, пластична цевка (катетер) може да се вметне во голема вена на вратот. Катетерот е привремен.
Исклучително е важно да се грижите за вашата пристапна локација за да се намали можноста за инфекција и други компликации. Следете ги упатствата на вашиот здравствен тим за грижата за вашата локација за пристап.

Што можете да очекувате
Можете да примате хемодијализа во центар за дијализа, дома или во болница. Фреквенцијата на третман варира, во зависност од вашата ситуација:

Хемодијализа во центарот. Многу луѓе добиваат хемодијализа три пати неделно во сесии од 3 до 5 часа секоја.
Дневна хемодијализа. Ова вклучува почести, но пократки сесии – обично се изведуваат дома шест или седум дена во неделата по околу два часа секој пат.
Поедноставните машини за хемодијализа ја направија домашната хемодијализа помалку незгодна, па со специјална обука и некој што ќе ви помогне, можеби ќе можете да правите хемодијализа дома. Можеби ќе можете да ја направите процедурата навечер додека спиете.

Постојат центри за дијализа лоцирани низ Соединетите Американски Држави и во некои други земји, така што можете да патувате во многу области и сепак да ја добивате вашата хемодијализа на распоред. Вашиот тим за дијализа може да ви помогне да закажете состанок на други локации или можете директно да го контактирате центарот за дијализа на вашата дестинација. Планирајте однапред за да бидете сигурни дека просторот е достапен и може да се направат соодветни аранжмани.

Машина за хемодијализа

Анемија. Немањето доволно црвени крвни зрнца во крвта (анемија) е честа компликација на бубрежна инсуфициенција и хемодијализа. Неуспешните бубрези го намалуваат производството на хормонот наречен еритропоетин (ух-рит-рое-POI-ух-тин), кој го стимулира формирањето на црвените крвни зрнца. Ограничувањата во исхраната, слабата апсорпција на железо, честите тестови на крвта или отстранувањето на железо и витамини со хемодијализа, исто така, може да придонесат за анемија.
Болести на коските. Ако вашите оштетени бубрези повеќе не се способни да го обработуваат витаминот Д, кој ви помага да го апсорбирате калциумот, вашите коски може да ослабат. Покрај тоа, прекумерното производство на паратироиден хормон – честа компликација на бубрежна инсуфициенција – може да ослободи калциум од вашите коски. Хемодијализата може да ги влоши овие состојби со отстранување на премногу или премалку калциум.
Висок крвен притисок (хипертензија). Ако консумирате премногу сол или пиете премногу течност, вашиот висок крвен притисок веројатно ќе се влоши и ќе доведе до проблеми со срцето или мозочен удар.
Преоптоварување со течност. Бидејќи течноста се отстранува од вашето тело за време на хемодијализата, пиењето повеќе течности од препорачаното помеѓу третманите за хемодијализа може да предизвика компликации опасни по живот, како што се срцева слабост или акумулација на течност во белите дробови (пулмонален едем).
Воспаление на мембраната што го опкружува срцето (перикардитис). Недоволната хемодијализа може да доведе до воспаление на мембраната што го опкружува срцето, што може да ја попречи способноста на вашето срце да пумпа крв до остатокот од вашето тело.
Високо ниво на калиум (хиперкалемија) или ниско ниво на калиум (хипокалемија). Со хемодијализа се отстранува дополнителниот калиум, кој е минерал кој вообичаено се отстранува од вашето тело преку бубрезите. Ако се отстрани премногу или премалку калиум за време на дијализата, вашето срце може да чука неправилно или да престане.
Пристапете до компликациите на локацијата. Потенцијално опасни компликации – како што се инфекција, стеснување или балонирање на ѕидот на крвниот сад (аневризма) или блокада – може да влијаат на квалитетот на вашата хемодијализа. Следете ги упатствата на вашиот тим за дијализа за тоа како да проверите дали има промени на вашата локација за пристап што може да укажуваат на проблем.
Амилоидоза. Амилоидозата поврзана со дијализа  се развива кога протеините во крвта се депонираат на зглобовите и тетивите, предизвикувајќи болка, вкочанетост и течност во зглобовите. Состојбата е почеста кај луѓето кои биле подложени на хемодијализа неколку години.

Депресија. Промените во расположението се чести кај луѓето со бубрежна инсуфициенција. Ако почувствувате депресија или анксиозност по започнувањето на хемодијализата, разговарајте со вашиот здравствен тим за ефективни опции за третман.
Како се подготвувате
Подготовката за хемодијализа започнува неколку недели до месеци пред вашата прва процедура. За да се овозможи лесен пристап до вашиот крвоток, хирургот ќе создаде васкуларен пристап. Пристапот обезбедува механизам за безбедно отстранување на мала количина на крв од вашата циркулација, а потоа вратена кај вас за да може процесот на хемодијализа да функционира. На хируршкиот пристап му треба време да заздрави пред да започнете со третмани со хемодијализа.

Постојат три типа на пристапи:

Артериовенска (AV) фистула. Хируршки создадена AV фистула е врска помеѓу артерија и вена, обично во раката што ја користите поретко. Ова е најпосакуваниот тип на пристап поради ефективноста и безбедноста.
АВ графт. Ако вашите крвни садови се премногу мали за да формираат AV фистула, хирургот наместо тоа може да создаде патека помеѓу артеријата и вената користејќи флексибилна, синтетичка цевка наречена графт.
Централен венски катетер. Ако ви треба итна хемодијализа, пластична цевка (катетер) може да се вметне во голема вена на вратот. Катетерот е привремен.
Исклучително е важно да се грижите за вашата пристапна локација за да се намали можноста за инфекција и други компликации. Следете ги упатствата на вашиот здравствен тим за грижата за вашата локација за пристап.

Што можете да очекувате
Можете да примате хемодијализа во центар за дијализа, дома или во болница. Фреквенцијата на третман варира, во зависност од вашата ситуација:

Хемодијализа во центарот. Многу луѓе добиваат хемодијализа три пати неделно во сесии од 3 до 5 часа секоја.
Дневна хемодијализа. Ова вклучува почести, но пократки сесии – обично се изведуваат дома шест или седум дена во неделата по околу два часа секој пат.
Поедноставните машини за хемодијализа ја направија домашната хемодијализа помалку незгодна, па со специјална обука и некој што ќе ви помогне, можеби ќе можете да правите хемодијализа дома. Можеби ќе можете да ја направите процедурата навечер додека спиете.

Постојат центри за дијализа лоцирани низ Соединетите Американски Држави и во некои други земји, така што можете да патувате во многу области и сепак да ја добивате вашата хемодијализа на распоред. Вашиот тим за дијализа може да ви помогне да закажете состанок на други локации или можете директно да го контактирате центарот за дијализа на вашата дестинација. Планирајте однапред за да бидете сигурни дека просторот е достапен и може да се направат соодветни аранжмани.

Резултати
Ако сте имале ненадејна (акутна) бубрежна повреда, можеби ќе ви треба хемодијализа само кратко време додека вашите бубрези не закрепнат. Ако сте имале намалена бубрежна функција пред ненадејна повреда на бубрезите, шансите за целосно закрепнување назад до независност од хемодијализа се намалени.

Иако хемодијализата во центарот, три пати неделно е почеста, некои истражувања сугерираат дека домашната дијализа е поврзана со:

Подобар квалитет на живот
Зголемена благосостојба
Намалени симптоми и помалку грчеви, главоболки и гадење
Подобрени модели на спиење и ниво на енергија
Вашиот тим за нега на хемодијализа го следи вашиот третман за да се увери дека ја добивате вистинската количина на хемодијализа за да отстраните доволно отпад од вашата крв. Вашата тежина и крвен притисок се следат многу внимателно пред, за време и по третманот. Околу еднаш месечно, ќе ги добивате овие тестови:

Тестови на крвта за мерење на односот на редукција на уреа (URR) и вкупниот клиренс на уреа (Kt/V) за да се види колку добро вашата хемодијализа го отстранува отпадот од вашето тело
Хемиска евалуација на крвта и проценка на крвната слика
Мерења на протокот на крв низ вашето пристапно место за време на хемодијализа
Вашиот тим за нега може да го прилагоди интензитетот и зачестеноста на вашата хемодијализа, делумно врз основа на резултатите од тестот.

Помеѓу третманите
Помеѓу третманите за хемодијализа, можете да помогнете да се постигнат најдобри можни резултати од вашата хемодијализа ако:

Јадете ја вистинската храна. Правилната исхрана може да ги подобри резултатите од хемодијализата и целокупното здравје. Додека примате хемодијализа, ќе треба внимателно да го следите внесот на течности, протеини, натриум, калиум и фосфор. Диететичарот може да ви помогне да развиете индивидуализиран план за оброци врз основа на вашата тежина, лични преференци, преостаната бубрежна функција и други медицински состојби, како што се дијабетес или висок крвен притисок.
Земете ги вашите лекови како што ви е пропишано. Внимателно следете ги упатствата од вашиот тим за здравствена заштита.
Дозволете му на вашиот тим да ви помогне со тоа што ќе разговарате за вашите грижи. Вашиот тим за здравствена заштита може да ви претстави опции и да ви помогне да се справите со какви било проблеми.