Што смеете да правите, а што никако не смеете како би се заштитиле од коронавирус

Чума, колера, жолта треска... Од средниот век, карантинот и санитарните кордони се користат како одговот на големи епидемии, но европската историја не памети мерки какви што од вчера попладне се на сила во Италија.

Шеснаесет милиони лица преку ноќ се ставени во карантин во северна Италија, која е најтешко погодена со ширењето на коронавирусот. Претходно слични мерки се превземени во кинескиот град Вухан, гра со 11 милиони жители.

Вкупниот број на заразени во Италија, заклучно со синоќа изнесува 7.375, а за само еден ден бројот на починати порасна од 233 на 366, што е раст од 57% и е најголем од избивањето на епдиемија на коронавирус во светот.

  • Карантин е привремена изолација наметната на луѓето, бродовите или животните кои доаѓаат од подрачја зафатени со зараза.
  • Санитарен кордон е целосна блокада на влез и излез од таквото подрачје.
Засега е најавено дека црвена зона во најпогодениот северен дел на Италија ќе биде прогласена до 3. Април.

Јавните здравствени служби ги советуваат луѓето да бидат подготвени, но не и да креваат непотребна паника поради појавата на коронавирусот.

ЕВЕ ШТО СМЕЕТЕ, А ШТО НЕ СМЕЕТЕ ДА ПРАВИТЕ КАКО БИ СЕ ЗАШТИТИЛЕ:

ДА. Мијте ги рацете најмалку 20 секунди, неколку пати во денот. Користете сапун и вода, како и дезинфекциски средства кои содржат најмалку 60% алкохол:

  • Пред готвење
  • По користење на тоалет
  • По дување на носот, кашлање или кивање

НЕ допирајте ги очите, носот и устата со раце. Ако некој во ваша близина бил во контакт со вирусот, можете преку допир лесно да го пренесете вирусот.


ДА. Научете ги сите симптоми кои се слични на грип:

  • Температура
  • Кашлица
  • Отежнато дишење

НЕ. Не носете маска освен ако сте болни. Маските ги штитат останатите од ширење на вирусот од заразено лице, но ако сте здрави, таа нема а помогне.


ДА. Размислете, можеби би требало да се избегнуваат јавни места ако сте на возраст над 60 години, имате здравствени проблеми… За сега се знае дека ризични групи се повозрасните лица, лица кои имаат проблеми со срцето, дишниот систем и дијабетес.

НЕ. Немојте да патувате ако има темепратира. Ако се разболите на лет веднаш информирајте ги надлежните лица. Кога ќе дојдете дома, цеднаш обратете се на лекар.


НЕ патувајте во земји каде владее зараза

НЕ паничете. Во овој момент стручњаците порачуваат дека ризикот од зараза е се уште минимален


ДА. Погответе залиха на храна во домот, за ако некој од членовите се разболи и мора да биде во изолација.

ШТО ДА ПРАВИТЕ, А ШТО ДА ИЗБЕГНУВАТЕ АКО НЕ  СЕ ЧУВСТВУВАТЕ ДОБРО

ДА. Побарајте помош ако имате темепратура, кашлате и тешко дишете. Во тој случај не одете во најблиската амбуланта, туку повикајте лекар, струча служба, сос телефон да ви се објасни протоколот.

ДА. Кашлате и кивате во рака или марамица, која веднаш се фрла, а рацете се мијат.

НЕ дружете се со пријатели и миленичиња ако се сомневате дека имаат вирус. Како би се зашитиле не спијте во близина на милениче или болно лице, јадете одвоено и користете одвоени тоалети.

ДА. Користете маска на исправен начин кога сте во близина на многу луѓе

НЕ пијте антибиотици. Тие делуваат само ан бактерии, а не на вируси.