Што треба да јаде секоја трудница? Ова овошје е задолжително

Овошјето и зеленчукот се хранливи намирници кои не содржат многу калории. Со зголемување на внесот на овошје и зеленчук ќе ја задоволите потребата на организмот за витамини, минерали и влакна

За време на бременоста е многу важно да се јаде храна која е хранлива и не содржи празни калории. Избегнувајте брза храна, слатки и грицки. Едно истражување покажало дека бебињата, чии мајки во текот на бременоста не се хранеле здраво, имаат поголем ризик од прекумерна телесна тежина подоцна во животот.

Овошјето и зеленчукот се хранливи намирници кои не содржат многу калории. Со зголемување на внесот на овошје и зеленчук ќе ја задоволите потребата на организмот за витамини, минерали и влакна. Овошјето и зеленчукот ќе го намалат ризикот од развој на дигестивни нарушувања и запек, кои се многу честа појава кај бремените жени.

Портокали

Портокалите се одлични за хидрација и се многу добар извор на фолна киселина. Фолната киселина е вид на витамин Б, кој го намалува ризикот од оштетување на мозокот. Портокалот е многу добар извор на витамин Ц, кој има одлично антиоксидантно дејство и ги штити клетките од оштетување.

Манго

Мангото е, исто така, многу добар извор на витамин Ц. Една шолја манго ќе задоволи дури и 100 % од препорачаната дневна потреба за витамин Ц. Мангото е еден од најдобрите извори на витамин А, кој е од суштинско значење за добра работа на имунолошкиот систем, спречување на дијареја и болести на респираторниот систем.

Авокадо

Авокадото, во споредба со другите видови овошја, содржи најмногу фолна киселина и е многу добар извор на следниве соединенија:

  • витамин Ц;
  • витамин Б;
  • витамин К;
  • влакна;
  • холин;
  • магнезиум;
  • калиум.

Авокадото е многу добар извор на железо, а благодарение на високата содржина на калиум и манган може да помогне во ублажување на мачнините и грчевите во нозете. Холинот е многу важен за раст и развој на бебето

Лимон

Покрај тоа што е одличен извор на витамин Ц, лимонот може да помогне во ублажување на мачнините. Ја поттикнува работата на дигестивниот систем и го намалува ризикот од појава на запек. Лимонот може да го оштети забниот емајл, па после секоја консумација исплакнете ја устата со млака вода.

Јаболката се одличен извор на влакна и многу добар извор на витамин А, Ц и калиум

Банани

Бананите се многу добар извор на калиум. Одличен извор на витамин Б6, Ц и влакна.

Околу 50 % од жените за време на бременоста имаат проблеми со дигестивниот систем и запекот. Следниве фактори може да предизвикаат запек за време на бременоста:

  • Притисок на матката врз цревата;
  • Загриженост;
  • Недостаток на внес на влакна;
  • Прекумерно внесување на железо.
Зголемувањето на внесот на храна богата со влакна може да помогне да се спречи и да се намали опстипацијата, а витаминот Б6 ќе ги ублажи утринските мачнини.

Зрнесто овошје

Зрнестото овошје е одличен извор на витамин Ц, влакна и фолна киселина. Исто така, содржи фитонутриенти и антоцијанини. Ако страдате од гестациски дијабетес, пред почетокот на консумирање на зрнесто овошје консултирајте со лекар, бидејќи содржи висок процент на јаглехидрати.

Јаболка

Јаболката се одличен извор на влакна и многу добар извор на витамин А, Ц и калиум. Јаболката може да го подобрат вашето здравје и здравјето на бебето. Едно истражување покажало дека јаболката може да го намалат ризикот од астма и алергии подоцна во животот.