Луѓето мислат на смокви како на овошје, но тие се всушност кластери од цвеќиња кои растат во мешунка. Технички наречени сикониум (наместо овошје), смоквите се во облик на сијалица и малку крцкави. Внатрешното месо има семеста текстура со сладок, а понекогаш и цветен вкус.
„Можете да уживате во смокви на неколку начини – свежи, сушени, во печива и направени во џемови“, вели регистрираниот диететичар Максин Смит, РД, ЛД. „Тие имаат уникатна сладост слична на мед“.
Црните мисиски смокви се најчестите видови што ги наоѓате во продавниците. Други сорти вклучуваат светло зелена калимирна смоква и длабоко кафеава турска смоква.
Дали смоквите се здрави?
„Смоквите се прилично здрави во умерени количини“, вели Смит. „Тие се одличен извор на влакна, антиоксиданси и други важни хранливи материи“.
Но, тие се слатки со причина – шеќер – па ако внимавате на внесот на шеќер, најдобро е да не се дивите со смокви. На пример, шест суви смокви ви даваат околу 24 грама шеќер. (Но, содржината на смокви со висока содржина на влакна помага да се забави влијанието врз нивото на шеќер во крвта.)
Кои се здравствените придобивки од смоквите?
Смоквите се преполни со сите добри работи:
Влакна за поддршка на здравото варење, ублажување на запек и подобрување на здравјето на срцето со намалување на крвниот притисок и холестеролот.
Суштински хранливи материи како бакар, калиум, манган, магнезиум и витамин К.
Други хранливи материи кои можат да се борат против ракот, помагаат во управувањето со шеќерот во крвта и помагаат во напорите за губење на тежината.
„Смоквите се одлична закуска или прелив за салата, и тие пакуваат многу хранливи материи во компактно пакување“, забележува Смит.
Какви здравствени придобивки може да добиете од смоква? Еве четири најважни моменти:
1. Нуди влакна, минерали и витамини
Голема придобивка од смокви е нивниот нутритивен профил. Две сурови смокви со средна големина – околу 17 грама – обезбедуваат 2 грама влакна.
Во таа големина на порција, добивате и неколку есенцијални минерали. „Минералите се важни за формирање силни коски, одржување на здрав крвен притисок и апсорпција на хранливите материи од вашата храна“, објаснува Смит.
Иако само две смокви нема да ги погодат вашите дневни цели за никаков минерал или витамин, тие обезбедуваат скромни количини на бакар, манган, железо, витамин К, магнезиум и калциум.
2. Го промовира здравјето на срцето
Нехуманите студии покажуваат дека екстрактот од смоква може да му помогне на здравјето на вашето срце со намалување на крвниот притисок. Други нечовечки студии во лабораторија сугерираат дека екстрактот може да го подобри вашиот профил на холестерол со зголемување на HDL (добриот) холестерол и намалување на вкупниот холестерол и триглицериди.
„Имајте на ум дека ова не се човечки студии, а истражувачите користеле екстракти наместо целото овошје од смоква“, појаснува Смит. „Но, позитивните ефекти се охрабрувачки и се надеваме дека ќе имаме повеќе истражувања во оваа област“.
Смоквите исто така имаат многу влакна, што е добро за вашето срце (и целокупното здравје). Познато е дека влакната го намалуваат ризикот од болести како што се:
Рак на дебелото црево.
Срцева болест.
Дијабетес тип 2.
3. Го подобрува варењето
Повеќето овошја полни со влакна се одлични за варење, а смоквите не се исклучок. Смоквите обезбедуваат пребиотски хранливи материи кои ги хранат добрите бактерии во цревата. Здравиот микробиом може да доведе до намалување на воспалението и подобра имунолошка функција.
Смоквите се исто така одличен природен лек кога вашите црева стануваат слаби. Тие се особено добри за луѓе со синдром на нервозно дебело црево со запек (IBS-C).
Во студија на 150 луѓе со IBS-C, учесниците јаделе 45 грама суви смокви два пати на ден. Во споредба со контролната група, групата смокви доживеа помалку:
Надуеност.
Болка во дебелото црево.
Напрегање при движење на дебелото црево.
4. Го балансира шеќерот во крвта
Смоквите, исто така, може да помогнат во одржувањето на стабилен шеќер во крвта, а вие дури и не мора да ги јадете за да ја добиете оваа корист. Во една мала студија, луѓето со дијабетес тип 1 кои пиеле чај од лист од смоква дневно доживеале намалено ниво на шеќер во крвта. Во текот на месецот кога го пиеле чајот, им бил потребен околу 12% помалку инсулин, лек за дијабетес кој помага да се одржи шеќерот во крвта во здрав опсег.
Целото овошје од смоква има корист и за луѓето со дијабетес тип 2, кои често доживуваат здравствени компликации. „Многу луѓе со дијабетес добиваат воспаление кое е поврзано со метаболички нарушувања“, вели Смит. „Ова може да доведе до зголемување на телесната тежина и кардиоваскуларни болести“.
Смоквите содржат моќни антиоксиданси и антиинфламаторни хемикалии, како каротеноиди и полифеноли. Смоквите не се лек, но овие хранливи материи можат да помогнат да се намалат некои од воспалителните ефекти на дијабетесот врз вашето тело.
Дали е во ред да се јаде смокви секој ден?
Придобивките од смокви се јасни, но дали треба да ги јадете секој ден? „Краткиот одговор е дека е во ред да се јаде смокви секојдневно како дел од урамнотежена здрава исхрана“, потврдува Смит. „Но, ако претерате, ќе зажалите. Смоквите имаат лаксативно дејство, па ако јадете премногу ќе ве заболи стомакот и дијареа“.
Значи, колку смокви треба да јадете на ден? Тоа може да зависи од тоа дали имате тенденција да добиете запек. „Ако често ве поддржуваат, веројатно можете да јадете до четири смокви на ден. Ако сте прилично редовни, најдобро е да се ограничите на две или три свежи или суви смокви дневно“, препорачува таа.