Дуњата е овошје кое со изгледот потсетува на крушка. Потекнува од древна Персија, а стеблото на дуњата често се одгледувало поради убавината. Повеќето од луѓе сакаат варена или печена, отколку сурова (свежа) дуња. Кога купувате дуња обрнете внимание на тоа дали е тврда на допир. Меките дуњи се гнили. Добрата дуња треба да биде жолта и тешка.
Сокот од дуња е одличен начин за употреба на овој плод
Дуњите имаат повеќе антиоксиданти од овошјето како што е јаболката и крушите со што помага во борба против слободните радикали. Дуњата е добар извор на влакна и витамините Б и Ц, како и минералите железо и магнезиум. Освен тоа, дуњата има и антивирусни својства.
Поради големото количество на антиоксиданти, таа придонесува за:
- Одржување на здрава кожа;
- Зајакнување на имунитетот;
- Превенција на карцином.
Може да помогне во намалување на лошиот холестерол, а се препорачува нејзина консумација при респираторни проблеми, како и проблеми поврзани со дигестивниот тракт. Ја поттикнува циркулацијата бидејќи содржи железо, бакар и цинк. Овие минерали се нужни за продукција на црвените крвни клетки. Поголемата количина на црвени крвни зрнца ја подобрува циркулацијата на телото.