Црниот дроб е многу важен орган во организмот, тој ја чисти крвта од отрови, ги складира витамините и железото, ги разградува хормоните и одржува постојано ниво на глукозата во крвта. Со оглед дека секојдневните намирници што ги користиме, како мрсна храна, тешки лекови, алкохол, го унишуваат црниот дроб, важно е да се знае со кои намирници овој орган успешно може да се исчисти.
Лук
Овој „природен антибиотик„ е преполн со сулфур, кој ја поттикнува работата на ензимите во црниот дроб и така му помага на телото да ги исфрли отровите. Лукот, исто така има доста алицин и селен – два природни чистачи на црниот дроб.
Цитрусно овошје
Лимонот, лиметата и грејфрутот се одлични сојузници во процесот на чистење на црниот дроб. Тие содржат висока доза на витамин Ц, кој ја стимулира неговата работа. Во грејфрутот сепак се наоѓа и соединението глутатион – одличен чистач на најголемата жлезда во телото.
Зелка
Слободно посегнете и по домашната зелка бидејќи оваа намирница е одличен чистач на црниот дроб.
Јаболки
Не заборавајте на овој богат извор на пектин и други есенцијални елементи заслужни за исфрлање на отровите од телото низ системот за варење.
Зелен лиснат зеленчук
Јадете спанаќ, блитва и друг лиснат зеленчук богат со хлорофил, кој ги неутрализира тешките метали, пестицидите и хемикалиите кои инаку ја забавуваат работата на црниот дроб.
Цвекло и морков
Направте салата, супа или вкусен прилог од овој коренест зеленчук, бидејќи е преполн со билни флавоноди и бета-каротен кој ја поттикнува рабоата на црниот дроб.
Шпарога
Овој зеленчук е одличен поттикнувач на варењето, а содржи и супстанци идеални за природна детоксификација на организмот, особено на црниот дроб и бубрезите.
Ореви
Овие јаткаст плодови е богат со глутатион, омега 3 масни киселини, одлични прочистувачи на црниот дроб.
Маслиново масло
Не се откажувајте од маснотии, но бирајте ги здравите извори како маслиновото масло, кое на телото му обезбедува тековна база за апсорпција на штетните материи во телото, и нивно исфрлање од организмот.
Зелен чај
Овој здрав напиток е преполн со антиоксиданти кои го јакнат имунитетот и го штитат од разни болести.