
Кисела зелка во тегла е здрава, долготрајна и целосно природна форма на ферментирана храна, богата со витамини и пробиотици. Ова е рецепт кој го зајакнува имунитетот и совршено го подготвува телото за студените зимски денови.

Овој стар рецепт, пренесуван од генерација на генерација, сега повторно доживува популарност – и со добра причина. Кога температурите паѓаат, на нашето тело му е потребна топла и хранлива храна, а киселата зелка е една од највредните зимски храни. Содржи природни пробиотици, витамини и минерали кои ги зајакнуваат цревата и имунолошкиот систем. Ферментацијата не само што го продолжува рокот на траење на храната, туку и значително ја зголемува нејзината нутритивна вредност.
Рецепт за кисела зелка во тегла
Состојки:
1 глава средно голема бела зелка (околу 1,5 кг)
1 и пол супена лъжица сол
Неколку пиперки за вкус
прст жалфија или кимин (опционално)
Подготовка:
Отстранете ги надворешните листови од зелката, особено оштетени, потоа измијте ја главата и исечете на четвртинки. Со нож или ренде, исечете тенки ленти. Ставете ја зелката во голема чинија, посолете и малку смачкајте ја со рацете за да се ослободи сокот.
Додадете зачини – неколку пиперки, малку жалфија или прст ким. Ако сакате малку златна нијанса, можете да додадете и неколку зрна од пченка. Потоа постепено полнете ја стерилизираната тегла со зелка, набивајќи ја добро со тупаница додека не се наполни.
За да се осигура дека зелката е секогаш покриена со течност за време на ферментацијата, ставете мала тегла полна со камчиња или вода на врвот – тоа ќе служи како тежина. Покријте ја теглата со чиста крпа и зацврстете ја со еластична лента, така што зелката да има пристап до воздух, но да е заштитена од прашина и инсекти.
Во текот на првите 24 часа, притиснете ја тежината неколку пати за да ослободите повеќе течност од зелката. Ако по еден ден зелката не е целосно потопена, додадете саламура (една лажичка сол на чаша вода),пишува nova.rs

Ферментација и складирање
Зелката треба да ферментира од 3 до 10 дена на собна температура (до 23 ° C). За време на овој период се развива нејзиниот карактеристичен вкус – по само три дена, можете да се обидете да го проверите нивото на киселост. Кога ќе го достигне вкусот кој ви одговара, затворете ја теглата и јпреместете ја на поладно место – во подрумот, шпајзот или фрижидерот. Киселата зелка подготвена на овој начин може да трае и до два месеци, и секој ден станува повкусна како што процесот на бавна ферментација продолжува.


















