СТУДИЈА ЗА ОТПОРНОСТА НА КОВИД-19: Имунитетот кај некои може да трае и цел живот?

“Минатата година беше заклучено дека антителата брзо исчезнуваат по инфекцијата, а медиумите тоа го интерпретираа дека имунитетот не трае долго, но тоа е погрешно толкување. Нормално е антителата да се намалуваат по инфекцијата, но не се спуштаат на 0. Сепак, откривме клетки кои произведуваат антитела 11 месеци по болеста, и тие го прават истото и во остатокот од животот. Ова е добар доказ дека имунитетот може да трае цел живот“, објаснува д-р Ели Елебеди, водач на студијата.

Од кога е почната пандемијата со КОВИД-19, стручњаците ги интересира колку долго трае имунитетот на болеста. Иако е јасно дека е можна повторна инфекција, тие сакаат да сфатат колку се опасни таквите повторувачки инфекции. Две нови студии се надеваат дека ќе дадат одговор.

ИМУНИТЕТОТ БИ МОЖЕЛ ДА ТРАЕ ЦЕЛА ГОДИНА, ПА ДУРИ И ЦЕЛ ЖИВОТ

Студијата е објавена минатата недела во списанието „Nature“ и вели дека имунитетот може да трае една година, цел живот и да се зајакнува со текот на времето. Станува посилен и по вакцинирањето. Важно е да се има предвид дека овие заклучоци не се конечни, ако сте имале болест и потоа сте се вакцинирале, можеби сепак ќе ви треба дополнителна вакцина. Но, ако не сте имале болест, но сте се вакцинирале, можеби сепак ќе ви треба дополнителна доза.

“Минатата година беше заклучено дека антителата брзо исчезнуваат по инфекцијата, а медиумите тоа го интерпретираа дека имунитетот не трае долго, но тоа е погрешно толкување. Нормално е антителата да се намалуваат по инфекцијата, но не се спуштаат на 0. Сепак, откривме клетки кои произведуваат антитела 11 месеци по болеста, и тие го прават истото и во остатокот од животот. Ова е добар доказ дека имунитетот може да трае цел живот“, објаснува д-р Ели Елебеди, водач на студијата.

Тој појаснува дека организмот кај лицата кои имале блага форма на болеста се чисти за три недели по инфекцијата, па нема активен имунолошки одговор, 11 недели по заразата.

“Овие клетки не се делат, тие ‘седат’ во ‘рбетниот мозок и создаваат антитела. Тие тоа го прават уште од моментот кога била присутна инфекцијата и ќе го прават бесконечно долго“, објаснува тој.

Според ова истражување, дури и оние кои се заразиле, но без симптоми, можат да сметаат на долгорочен имунитет. Сепак, останува да се истражи дали оние кои имале посилна инфекција се заштитени од болеста.