На црниот дроб ќе му дојде добро пролетното чистење, по неколку месеци зимска, тешка исхрана. Еден од начините е поење вода со суво грозје. Тоа, како и свежото е полно со влакна и антиоксиданси- биофлавоноиди и витамин Ц, кои играат клучна улога во варењето на храната и го ослободуваат организмот од штетните токсини и слободните радикали. Сувото грозје има трипати поголеми антиоксидативни својства отколку црното или белото грозје, а и хранливите материи се многу поконцентрирани кога е исушено. Кога ќе се потопат во вода сите тие корисни состојки побрзо се апсорбираат.
Подготовка
150 грама суво грозје се чистат и се додаваат во 400 мл вода во која треба да се варат 20 минути. Се оставаат во истата вода преку ноќ. Наутро се процедува и се пие водата пред јадење. Постапката се повторува неколку дена по ред за успешна детоксикација на црниот дроб.