СЗО не може да и најде мана: Зошто Грците немаат притисок, холестерол, ни вишок килограми

Ова е најздравата исхрана на светот, а доколку сакате да ја практикувате откријте кои намирници треба да ги консумирате, но и кои да ги одбегнувате за да бидете здрави и слаби како луѓето кои живеат околу Средоземното Море

Медитеранската исхрана главно се фокусира на внесот на маслиново масло, како важен извор на корисни масти, и е единствена во светот на која Светската здравствена организација досега не и нашла мана! Едноставно таа е најздрава од сите!

Ова се основните начела до кои се придржува медитеранската исхрана, како и намирниците кои се одбегнуваат во широк лак.

Пирамида на медитеранската кујна

Медитеранскиот регион е познат по своите здрави рецепти и навики во исхраната кои се сезонски, традиционално приготвени и од сосема природни производи. Начинот на исхрана врзан за овој регион е проучуван од разни студии уште во 70-те години на минатиот век, а заклучоцоите се дека популацијата која живее во Средоземјето има ниска стапка на гојазност и хронични болести како што се дијабетес, срцеви заболувања и зголемен холестерол.

Медитеранската исхрана подразбира житарки, мешунки, грав, зеленчук, овошје и риба. Кујната од делот околу Средоземното Море поттикнува да се јаде помалку црвено месо и производи од него затоа што имаат висок процент на масти, калории и холестерол. Како традиционален начин на исхрана медитеранскиот внес на храна во телото го намалува процентот на холестерол и го одржува стабилно нивото на крвен притисок без лишување на телото од различни важни хранливи материи кои му се потребни.

Медитеранската храна подразбира:

  • Да се пијат мали количества јогурт и да се јадат одредени видови сирење затоа што содржат калциум;
  • Консумирање интегрални житарки и скроб, како што се тестенини, леб, ориз, булгур, компири;
  • Употреба на риба која обично се јаде или на скара или варена, се јаде повеќе пати неделно, а најмногу се препорачува туна, лосос или скуша, додека треба да се одбегнува пржена риба;
  • Неколку пати неделно да се јадат варени јајца;
  • Да се јаде црвено месо, но не повеќе од еднаш неделно;
  • Да се јадат две вегетаријански јадења барем еднаш неделно;
  • Консумирање ралзични видови мешунки, зеленчук, лековити билки, житарки, свежо овошје, за да се намали ЛДЛ холестреолот во организмот, што доведува до губиток на тежината;
  • Обавезни се оревите затоа што содржат голем процент на масти, а освен нив пожелни се и лешниците и бадемите, со предупредување дека не треба да се претерува;
  • Да се јаде барен зеленчук;
  • Секогаш да се користи маслиново масло, место путер и други масла;
  • Да се јаде свежо овошје место слатки;
  • Да се пие кафе и чај без шеќер и умерено.

Намирници кои ги нема на менито на медитеранската кујна:

  • Преработена храна;
  • Пржена храна (помфрит, пилешки крилца, се што е пржено во длабока маснотија);
  • Брза храна (печива, скара, хамбургери, пица);
  • Пијалаци со висок процент на шеќер, како што се разно-разни газирани безалкохолни пијалаци и нивните диететски варијанти, како и индустриски произведени сокови;
  • колбаси, хамбургери, сланина (месни преработки);
  • Торти и колачи;
  • Висококалорични преработки од месо.