Глуварчето “taraxacum officinale”, е бесплатна суперхрана, а чајот од неговиот корен го подобрува варењето, го чисти црниот дроб, го поттикнува потењето, ги отстранува отровните работи од крвта и телото, ја чисти слузокожата на дишните патишта и го намалува нивото на холестерол.
Чај од корен од глуварче
Начин на приготвување:
Лажичка мелен/издробен сушен корен од глуварче ставете во млака вода. Загрејте до вриење, па варете уште 10 минути. На крајот процедете.
Дека анасонот е сојузник на витката линија се знае веќе со години. Семките, листовите и коренот често го употребуваат во пијалаците и напитоците оние кои се здебелиле за да го излекуваат својот недостаток на леснотија и да станат витки, напишал англискиот ботаничар Вилијам Колс уште во далечната 1657 година.
Чајот од анасон ја поттикнува работата на метаболизмот, излачувањето на вишокот течности и токсини. Исто така, ја подобрува цревната перисталтика, го намалува чувството на глад, а помага и при запек и надуеност.
Чај од анасон
Начин на приготвување:
4 лажички семки од анасон додадете во литар врела вода и гответе 5 минути. Тргнете од огнот, поклопете и оставете да отстои 15 минути, па процедете.
Чајот пијте го два-три пати на ден.