Јапонија е лидер во светот по најмал процент на дебели лица и изнесува само 3,5 % од вкупното население.
Исхраната на Јапонците е многу едноставна и не само што го одржува со нормалното ниво на тежината, туку влијае и на целокупното здравје, за што говори податокот дека тие се народ кој има најголем број на лица над 95 години во светот.
Оризот е основата на азиската кујна, и тоа не само во делот како прилог на јадењата, туку е и замена за лебот.
И покрај фактот дека оризот е продукт со висок процент на јаглехидрати, тој е основниот „виновник“ за витката фигура на Јапонките. Но, едноставно неговата подготовка не е онаква на која ние сме навикнале. Азијките не го солат оризот, не додаваат масло, туку го консумираат едноставно само сварен.
Тие речиси и да не јадат масно месо, но затоа не можат без свежа риба и морски плодови. Тие се извор на јод, омега-3, елементи коишто го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести, како и проблеми со тироидната жлезда.
Малите делови се другата тајна мистерија за слабите Јапонки. Покрај тоа, во јапонската кујна нема пржена храна, бидејќи главно се консумира варена или подготвена на пареа.
Зелениот чај не е само извор на антиоксиданти кои го забавуваат процесот на стареење, туку, исто така, и верен помошник во процесот на намалување на телесната тежина. Она што навистина заслужува да се усвои од азиската култура е церемонијата на пиење чај. Корисно е да се пие чај барем неколку пати на ден.