Телото на секој човек ја разградува храната малку понаку, што објаснува зошто здравиот животен стил не дава исти резултати кај секого. Доктор Шерон Моалем, неврогенетичар, објаснува како да ја прилагодите вашата исхрана според индивидуалната генетска структура – а во тоа најдобро ќе ви помогне обичен крекер. Благодарение на овој бисквит, можете да пресметате како вашиот дигестивен тракт реагира на јаглехидратите.
Тестот е многу едноставен. Земате еден крекер и го џвакате 30 секунди. Запиштете го времето кога крекерот ви попримил благ вкус во устата.
Оние кои блажината ја почувствувале помеѓу 0 и 14 секунди, спаѓате во категорија на која и се советува да изеде 250 г јаглехидрати дневно, на основа на потрошувачка од 2 000 калории. Оценката од 15 до 30 секунди означува „умерено“, а максималниот дневен внес е 175 г. Оние кои џвакале 30 секунди, а се уште не им се променил вкусот на крекерот значи дека не ги поднесуваат добро јаглехидратите и дека поради нив побавно слабеат. Тие спаѓаат во групата „ограничени“ и не треба да внесуваат повеќе од 125 г јаглехидрати дневно.
„Треба да се намали количината на шеќери кои се внесуваат во текот на денот, но и да се базираме на оброци кои подразбираат скробни јаглехидрати. Постојат силни докази дека влакната најдени во интегралните верзии на скробни јаглехидрати се добри за нашето здравје“, нагласува д-р Моалем.