Омилениот напиток во есенските и зимските денови за многумина е топлото чоколадо, а освен задоволството за непцата, неколку голтки од овој пијалок ќе му обзебедат заштита на кардиоваскуларниот систем, ќе ја ублажите кашлицата и ќе ги смири желудочните тегоби. Причини за шолја топло чоколадо има многу, како и рецепти во кои се користат додатоци како цимет, чили или ѓумбир, за да се подобри вкусот и лековитите својства на овој напиток.
Состојки за топло чоколадо:
- 150гр чоколадо со 60% какао
- 200мл полномасно млеко
- 200мл слатка павлака
- Една мала лажица кафеав шеќер
- Прстофат сол
- По желба малку цимет
Подготовка: Чоколадото исецкајте го на ситни парченца. Млекото и павлаката ставете ги во соодветен сад и варете ги на тивок оган. Штом смесата проврие, прелијте ја преку исецканото чоколадо и мешајте додека не добиете густа кремаста смеса. На крајот додадете прстофат сол, кој ќе го засилли вкусот на чоколадото и малку цимет по желба.
Совет: Наместо цимет во топлото чоколадо изрендајте малку мускатно оревче, свеж ѓумбир или чили во прав.