Со помош на овие трикови, на здрав, брз и едноставен начин освен што ќе се ослободите од симптомите кои ве мачат, лесно ќе потпомогнете храната побрзо да ви се свари и да го поттикнете метаболизмот.
Маслиново масло + лимон
Голтнете супена лажица маслиново масло, по желба разблажено со сок од природен лимон. Ова е домашен лек за поттикнување на варење на храната, кој најдобро е да се консумира наутро или неколку часа по оброкот.
Млака вода + лимон
Во чаша млака вода исцедете цел лимон и испијте ја. Овој напиток може да го консумирате и превентивно за да спречите евентуални проблеми со варење на храната.
Сода бикарбона + млака вода
Во чаша млака вода измешајте половина чаена лажичка сода бикарбона. Ова е продукт кој со генерации е познат како сојузник на лошто варење, но важно е да се напомене дека треба да се користи исклучиво медицинска сода.
Овие совети се добредојдени кога варењето е толку забавено, што веднаш му е потребна надворешна помош. Но за да не ви се запали црвената сијаличка за аларм не заборавајте на секојдевното мени да вклучите:
- вода;
- пробиотици;
- овошје и зеленчук богат со влакна (грав, морков, брокула, портокал…);
- житарки (јачмен, зоб, ориз…).
И, секако, не заборавајте да се движите, макар тоа да биде 10 минутна прошетка низ маалото каде живеете.