Труење со храна во лето-како успешно да го избегнете и да бидете здрави!

Стапката на труење со храна се зголемува во летните месеци бидејќи бактериите растат побрзо во потопло време. Јадењето храна оставена во опасната зона (од 4 степени  целсиус до 60 степени целсиус) предолго може да ги разболи луѓето. Суровото месо, живината и морските плодови чувајте ги разладени додека не се подготвени за скара, во фрижидер или во изолиран ладилник, под 4 степени целсиуси.

Стапката на труење со храна се зголемува во летните месеци бидејќи бактериите растат побрзо во потопло време. Јадењето храна оставена во опасната зона (од 4 степени целсиус до 60 степени целсиус) предолго може да ги разболи луѓето. Суровото месо, живината и морските плодови чувајте ги разладени додека не се подготвени за скара, во фрижидер или во изолиран ладилник, под 4 степени целсиуси.

Случаите на труење со храна предизвикани од храна зготвена на топлина всушност се случиле. Многу бактерии и фактори кои предизвикуваат труење со храна може да се уништат со загревање, но некои спори отпорни на топлина може да произведат токсини, што може да предизвика труење со храна дури и во варената храна.

Болеста со салмонела е почеста во лето. Потоплото време и храната без фрижидер создаваат идеални услови за раст на салмонелата.

Дали знаевте дека труењето со храна е почеста во лето? Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), секој шести Американец ќе добие труење со храна ова лето. Следниот пат кога ќе се упатите на свечен собир на отворено, искористете ги овие совети за да ве заштитите вас и вашето семејство од страшна гастроинтестинална болест.

Зошто труењето со храна е почеста во лето?
Бактериите од храната растат побрзо на топли температури. Кога ги носите оброците на отворено за скара, излети и кампување во овој период од годината, бактериите имаат идеална почва за размножување.

Труењето со храна најчесто е предизвикано од сурово или недоволно варено месо, живина, морска храна и јајца. Тоа е предизвикано и од лесно расиплива храна која седи на  дневна температура повеќе повеќе од два часа.

Расиплива храна вклучува месо, филета, салата, млечни производи, исечкани овошја и зеленчук, зелки, тепсија и јадења со сирење, јајца или мајонез.

Како да се спречи труење со храна
Избегнувајте ја опасната зона. Оставете ги во фрижидер или замрзнете ги расипливите остатоци во рок од два часа по готвењето .

Знајте кога да фрлате храна. Отфрлете ги лесно расипливите остатоци што останале надвор повеќе од два часа (или еден час ако температурата е над 30 степени).

Правилно спакувајте го ладилникот. Наполнете го со неколку инчи мраз за да ја зачувате лесно расипливата храна. Спакувајте го суровото месо во посебен ладилник. Користете различен ладилник за пијалоци и закуски бидејќи често ќе се отвора. Колку почесто отворате ладилник, толку повеќе може да излезе студениот воздух.

Одмрзнете безбедно. Единствениот безбеден начин за одмрзнување на храната е во фрижидер, ладна вода или микробранова печка. Никогаш не дозволувајте храната да се одмрзнува на собна температура, како на шалтер.

Користете термометар за месо. Ова осигурува дека месото, живината и морските плодови се готват на безбедна температура: 145 степени за риба, свинско или говедско месо; 160 степени за мелено месо, како хамбургер; и 165 степени за мисирка или пилешко.

Испечете го месото правилно на скара. Откако ќе почнете да печете парче месо, риба или живина на скара, веднаш згответе го целосно. Месото чувајте го на сад за загревање, во бавен шпорет или во тавче и послужете го во рок од два часа.

Избегнувајте вкрстена контаминација. Фрлете ги маринадите или сосовите кои дошле во контакт со сурово месо. Користете посебен прибор за сирова и варена храна, готвеното месо ставете го на чиста чинија и чувајте го сировото месо одвоено од храната што е подготвена за јадење.

Измијте се. Секогаш мијте ги рацете темелно со сапун и вода најмалку 20 секунди пред да ја допрете или готвите храната, и по ракување со сурово месо, користење на тоалет, менување пелена или допирање на домашно милениче. Ако немате пристап до сапун и вода, користете средство за дезинфекција на раце со најмалку 60 проценти алкохол.

Исчистете го вашиот работен простор. Дезинфицирајте ги местата за подготовка на оброците пред и по готвењето. Не користете го истиот прибор, даски за сечење или чинии за сурово месо и готова храна.

Измијте ги производите пред сервирање. Дури и ако не планирате да јадете лушпа од овошје или зеленчук (лубеница, пченка, авокадо, итн.), сепак треба да ја измиете надворешната страна за да спречите вкрстена контаминација кога ќе ја исечете или лупите.