Ве боли стомак?! Местото на болка ја открива причината!

Болка во абдоменот е секој вид болка која се чувствува во делот меѓу градите и препоните. Со оглед на тоа дека се работи за голем дел од човековот тело, неопходно е точно да се лоцира местото кое боли, за полесно да се открие причината

Болката во стомакот е една од зачестените тегоби која повремено погодува околу 90 отсто од луѓето. Понекогаш не плаши заради својот интензитет, но самата силина не значи дека причината е сериозна и обратно – благи, но долготрајни тегоби може да сугерираат на хронична болест која треба да се лекува. Ако која било болка во стомакот ја забележувате подолго од две недели, појдете на лекар за да се исклучат посериозни дијагнози. Причината за итна посета е и долготрајната надуеност, долгото повраќање, дијарејата и крвта во столицата.

Болка во абдоменот е секој вид болка која се чувствува во делот меѓу градите и препоните. Со оглед на тоа дека се работи за голем дел од човековот тело, неопходно е точно да се лоцира местото кое боли, за полесно да се открие причината

Пронајдете ги на фотографијата, а ова се дијагнозите:

Gallstones – камен во жолчката

Stomach ulcer – чир на желудникот
Pancreatitis – воспаление на панкреасот
Kidney stones – камен во бубрезите
Urine infection – воспаление на уринарните канали
Constipation – запек
Lumbar hernia – повреда на меѓупршленскиот диск (дискус хернија)
Appendicitis – воспаление на слепо црево
Pelvic pain (болка во карлицата) – гинеколошки тегоби (ендометриоза и сл.)
Groin pain (болка во препоните) – препонска кила
Heartburn – гастритис
Epigastric hernia – епихастрична кила

Early appendicitis – рана фаза на воспаление на слепото црево
Inflammatory bowel – синдром на иритабилно црево
Small bowel (тенко црево) – воспаление на тенкото црево, Кронова болест
Umbilical hernia – папочна кила
Diverticular disease – дивертикулоза на цревата
Duodenal ulcer – чир на дванаесетпалечното црево
Biliary colic – опструкција/запушување на жолчниот канал

Помалку сериозни дијагнози

Причините за болка можат да бидат различни, а оние помалку сериозни причини:

  1. Нетолеранција на храна – проблемот е во недостатокот на ензими и киселини кои не можат да ги разградат, сварат и апсорбираат одредените состојки во храната.
  2. Гастритис на гастритис упатува болката, чувството на тежина во желудникот после оброк, чувството на печење или мачнина кои поттикнуваат на повраќање, надуеност, како и промени во зачестеноста и составот на столицата.
  3. Труење со храна – За да обегнете ваква ситуација не оставајте готвена храна на собна температура подолго од еден час. Треба да се води ред и за хигиената на рацете при готвењето.