Вилмсовиот тумор-редок карцином на бубрезите кој главно ги погодува децата

Вилмсовиот тумор е редок карцином на бубрезите кој главно ги погодува децата. Исто така познат како нефробластом, тој е најчестиот рак на бубрезите кај децата. Вилмсовиот тумор најчесто ги погодува децата на возраст од 3 до 4 години. Станува многу поретко по 5-годишна возраст, но може да влијае на постарите деца, па дури и на возрасните.

Вилмсовиот тумор е редок карцином на бубрезите кој главно ги погодува децата. Исто така познат како нефробластом, тој е најчестиот рак на бубрезите кај децата. Вилмсовиот тумор најчесто ги погодува децата на возраст од 3 до 4 години. Станува многу поретко по 5-годишна возраст, но може да влијае на постарите деца, па дури и на возрасните.

Вилмсовиот тумор најчесто се јавува во само еден бубрег. Но, понекогаш може да биде и во двата бубрези во исто време.

Со текот на годините, напредокот во дијагнозата и третманот на туморот Вилмс значително ја подобри прогнозата за децата со оваа болест. Со третманот, изгледите за повеќето деца со тумор на Вилмс се добри.


Вилмсовиот тумор е најчестиот вид на рак на бубрезите кај децата. Бубрезите се дел од уринарниот систем, кој го отстранува отпадот од телото преку урината. Уринарниот систем ги вклучува и уретерите, мочниот меур и уретрата.
_____
Симптоми
Симптомите на туморот Вилмс варираат многу. Некои деца се чини дека немаат никакви симптоми. Но, други со тумор на Вилмс имаат еден или повеќе од овие симптоми:

Маса во пределот на стомакот која се чувствува.
Оток во пределот на стомакот.
Болка во пределот на стомакот.
Други симптоми може да вклучуваат:

Треска.
Крв во урината.
Ниско ниво на црвени крвни зрнца, познато и како анемија.
Висок крвен притисок.

Кога да одите на лекар
Закажете состанок со давателот на здравствена заштита на вашето дете ако видите симптоми кои ве загрижуваат. Вилмсовиот тумор е редок. Значи, веројатно е дека нешто друго предизвикува симптоми. Но, важно е да ги проверите сите грижи.

 
Не е јасно што го предизвикува Вилмсовиот тумор.

Ракот започнува кога клетките развиваат промени во нивната ДНК. ДНК на клетките ги содржи упатствата што им кажуваат на клетките што да прават. Промените им кажуваат на клетките да растат и брзо да се размножуваат. Клетките на ракот живеат додека здравите клетки умираат како дел од нивниот природен животен циклус. Со туморот Вилмс, промените создаваат дополнителни клетки во бубрегот кои го формираат туморот.

Ретко, промените на ДНК пренесени од родителите на децата може да го зголемат ризикот од тумор на Вилмс.

Фактори на ризик
Фактори кои може да го зголемат ризикот од тумор на Вилмс вклучуваат:

Да се биде црнец. Во Северна Америка и Европа, црните деца имаат малку поголем ризик да добијат тумор на Вилмс отколку децата од другите раси. Азиско-американските деца се чини дека имаат помал ризик од децата од другите раси.
Имајќи семејна историја на Вилмсов тумор. Имајќи некој во семејството кој имал тумор на Вилмс го зголемува ризикот од добивање на болеста.


Вилмсовиот тумор се јавува почесто кај деца кои имаат одредени состојби при раѓање, вклучувајќи:

Аниридија. Кај аниридија, обоениот дел од окото, познат како ирис, се формира само делумно или воопшто не се формира.
Хемихипертрофија. Хемихипертрофија   значи дека едната страна од телото или дел од телото е поголема од другата страна.

Вилмсовиот тумор може да се појави како дел од ретки синдроми, вклучувајќи:

WAGR синдром. Овој синдром вклучува Вилмсов тумор, аниридија, проблеми со гениталниот и уринарниот систем и интелектуални попречености.
Синдром на Денис-Драш. Овој синдром вклучува Вилмсов тумор, бубрежна болест и машки псевдохермафродитизам  . Кај машкиот псевдохермафродитизам, гениталиите на момчето не се јасно машки.
Беквит-Видеман синдром. Децата со овој синдром имаат тенденција да бидат многу поголеми од она што е типично, познато како макросомија. Овој синдром може да предизвика органите во пределот на желудникот да испакнат во основата на папочната врвца, голем јазик, големи внатрешни органи и уши кои се формираат невообичаено.

 
Вилмсовиот тумор не може да се спречи.

Ако детето има некоја од состојбите што го зголемуваат ризикот за тумор на Вилмс, давателот на здравствена заштита може да предложи понекогаш да прави ултразвук на бубрезите за да бара нешто невообичаено во бубрезите. Иако овој скрининг не може да го спречи туморот на Вилмс, може да помогне да се открие болеста во рана фаза.
Понекогаш се користи 3D печатач за да се создаде точен модел на телото на пациентот за да помогне во планирањето на сложени операции за туморот Вилмс.

За да се дијагностицира туморот на Вилмс, давателот на здравствена заштита може да земе семејна историја и да го стори следново:

Физички преглед. Давателот ќе бара можни знаци на тумор на Вилмс.
Тестови на крв и урина. Овие лабораториски тестови можат да покажат колку добро функционираат бубрезите.
Тестови за сликање. Тестовите кои создаваат слики на бубрезите помагаат да се открие дали детето има тумор на бубрег. Тестовите за снимање може да вклучуваат ултразвук, КТ скенови или МРИ и рендген на граден кош.


Станизација на ракот
По откривањето на туморот на Вилмс, здравствениот тим може да препорача други тестови за да се види дали ракот се проширил. Ова се нарекува стадиум на рак. Рендген на граден кош или КТ скен на граден кош и скен на коски може да покажат дали ракот се проширил покрај бубрезите.

Фазата на ракот помага при одлучувањето за лекување. Во Соединетите Држави, фазите за туморот Вилмс се:

Фаза 1. Ракот се наоѓа само во еден бубрег. Операцијата може да го отстрани сето тоа.
Фаза 2. Ракот се проширил надвор од бубрегот, како што се блиските масти или крвните садови. Но, операцијата сепак може да го отстрани сето тоа.
Фаза 3. Ракот се проширил надвор од бубрезите до блиските мали органи кои се борат против инфекцијата, познати и како лимфни јазли. Може да се прошири и на други места во абдоменот. Клетките на ракот може да се истурат во абдоменот пред или за време на операцијата, или операцијата можеби нема да може да го отстрани целиот рак.
Фаза 4. Ракот се проширил надвор од бубрегот на други места во телото, како што се белите дробови, црниот дроб, коските или мозокот.
Фаза 5. Клетките на ракот се наоѓаат во двата бубрега. Туморот во секој бубрег се поставува сам по себе.
Третманот за туморот Вилмс обично вклучува операција и хемотерапија. Понекогаш вклучува терапија со зрачење. Третманите зависат од стадиумот на ракот. Бидејќи овој тип на рак е редок, детски центар за рак кој го третирал овој тип на рак може да биде добар избор.

Хирургија
Третманот за туморот Вилмс може да започне со операција за отстранување на целиот или дел од бубрегот. Операцијата исто така ја потврдува дијагнозата. Ткивото отстрането за време на операцијата се испраќа во лабораторија за да се дознае дали е канцерогено и каков вид на рак е во туморот.

Операцијата за тумор на Вилмс може да вклучува:

Отстранување на дел од бубрегот. Познато како делумна нефректомија, ова вклучува отстранување на туморот и мал дел од бубрегот околу него. Ова може да се направи ако ракот е многу мал или за дете кое има само еден работен бубрег.
Отстранување на бубрегот и околното ткиво. Познат како радикална нефректомија, овој тип на операција вклучува и отстранување на блиските лимфни јазли, дел од уретерот, а понекогаш и надбубрежната жлезда. Бубрегот што остана може да ја преземе работата на двата бубрега.
Отстранување на сите или дел од двата бубрези. Ако ракот ги зафати двата бубрези, операцијата вклучува отстранување на што е можно повеќе рак од двата бубрези. Понекогаш, тоа значи отстранување на двата бубрези. Тогаш на детето ќе му треба дијализа или трансплантација на бубрег.

Хемотерапија
Хемотерапијата користи силни лекови за да ги убие клетките на ракот низ целото тело. Третманот за туморот Вилмс обично вклучува користење на повеќе од еден лек за убивање на клетките на ракот. Лекот се дава преку вена.

Несаканите ефекти од хемотерапијата зависат од употребените лекови. Вообичаени несакани ефекти вклучуваат гадење, повраќање, губење на апетит, губење на косата и поголем ризик од инфекции. Прашајте го тимот за здравствена заштита на вашето дете кои несакани ефекти може да се случат за време на третманот. Прашајте дали може да има долгорочни проблеми како резултат на третманот.

Ако се даде пред операцијата, хемотерапијата може да ги намали туморите и да го олесни отстранувањето. По операцијата, може да ги убие клетките на ракот што остануваат во телото. Хемотерапијата, исто така, може да биде опција за деца чиишто карциноми се предалеку за да се отстранат целосно со операција.

За деца кои имаат рак на двата бубрези, хемотерапијата се дава пред операцијата. Ова може да ја зголеми веројатноста дека еден бубрег може да се спаси.

Терапија со зрачење
Некои деца може да имаат терапија со зрачење. Терапијата со зрачење користи енергетски зраци со висока моќност за да ги убие клетките на ракот. Енергијата може да дојде од Х-зраци, протони и други извори.

За време на терапијата со зрачење, детето се става на маса. Голема машина се движи околу детето, насочувајќи ги енергетските зраци кон ракот. Можните несакани ефекти вклучуваат гадење, дијареа, замор и иритација на кожата слична на изгореници.

Некои деца ќе имаат терапија со зрачење по операцијата за да ги убијат сите останати клетки на ракот. Може да се користи и за контрола на ракот што се проширил на други области на телото. Прашајте дали може да има долгорочни проблеми како резултат на терапија со зрачење.

Справување и поддршка
Еве неколку предлози кои ќе ви помогнат да го водите вашето семејство низ лекувањето на ракот.

Во болница
Кога вашето дете има лекарски прегледи или останува во болница:

Донесете омилена играчка или книга во посета на канцеларија или клиника, за да го задржите вашето дете зафатено додека чека.
Останете со вашето дете за време на тест или третман, ако е можно. Опишете што ќе се случи користејќи зборови што детето ги знае.
Вклучете го времето за игра во распоредот на вашето дете. Големите болници обично имаат игротека за децата кои се лекуваат. Често, членовите на персоналот во игротеката имаат обука за детски развој, рекреација, психологија или социјална работа. За децата кои мора да останат во своите соби, можеби ќе може да ги посети специјалист за детски живот или рекреативен терапевт.
Побарајте поддршка од членовите на персоналот во клиниката или болницата. Побарајте организации за родители на деца со рак. Родителите кои поминале низ ова може да пружат поддршка, надеж и добар совет. Прашајте го тимот за здравствена заштита на вашето дете за локалните групи за поддршка.


Дома
По напуштањето на болницата:

По напуштањето на болницата:

Следете го нивото на енергија на вашето дете надвор од болницата. Ако вашето дете се чувствува доволно добро, нежно поттикнувајте да учествува во редовни активности. Одвојте време и за одмор, особено по хемотерапија или зрачење.
Водете дневна евиденција за телесната температура на вашето дете, нивото на енергија, спиењето, употребените лекови и несаканите ефекти. Споделете ја оваа информација со давателот на здравствена заштита на вашето дете.
Планирајте типична диета освен ако провајдерот на вашето дете не предложи поинаку. Направете омилена храна. Хемотерапијата може да влијае на желбата за јадење. Зголемете ги течностите.
Поттикнете ја негата на устата. Плакнењето на устата може да биде корисно за рани или области кои крварат. Користете мелем за усни за да ги смирите испуканите усни. Идеално, на вашето дете треба да му е потребна стоматолошка заштита пред да започне третманот. Потоа проверете кај давателот на вашето дете пред да закажете посети на стоматолог.
Проверете кај давателот пред вакцинацијата. Третманот на ракот влијае на имунолошкиот систем.
Разговарајте со вашите други деца за болеста. Кажете им за промените што би можеле да ги видат кај детето кое има рак, како што се губење на косата и слаба енергија. Слушајте ги нивните грижи.
Подготовка за вашиот состанок
Ако на вашето дете му е дијагностициран тумор на Вилмс, може да бидете упатени кај специјалисти. Ова може да биде лекар кој лекува рак, кој се нарекува онколог, или хирург кој е специјализиран за операција на бубрези, кој се нарекува уролог.

Што можеш да направиш
За да се подготвите за состанокот:

Направете список на сите лекови, витамини, билки, масла и други додатоци кои вашето дете ги зема, вклучувајќи ги и дозите.
Побарајте член на семејството или пријател да дојде со вас за да ви помогне да ги запомните информациите што ги добивате за време на состанокот.
Напишете листа на прашања што треба да ги поставите кај давателот на здравствена заштита на вашето дете.

За туморот Вилмс, некои прашања што треба да се постават вклучуваат:

Какви тестови му требаат на моето дете?
Во која фаза е ракот на моето дете?
Кои третмани се достапни и кои ги препорачувате?
Какви видови несакани ефекти можат да предизвикаат овие третмани?
Дали ќе треба да ја ограничам активноста на моето дете или да ја променам исхраната за време на третманот?
Каква е перспективата на моето дете?
Која е веројатноста ракот да се врати?
Дали има брошури или друг печатен материјал што можам да ги имам? Кои веб-страници ги препорачувате?
Не двоумете се да поставувате други прашања што ги имате.

Што да очекувате од вашиот лекар
Обезбедувачот на здравствена заштита на вашето дете најверојатно ќе ви постави прашања, како што се:

Кога ги забележавте симптомите на вашето дете?
Дали има историја на рак, вклучително и рак во детството, во вашето семејство?
Дали вашето дете има семејна историја на вродени дефекти, особено на гениталиите или уринарниот тракт?