Виолетовата пченка e суперхрана од античките Анди, чиe чудо е откриенo од страна на Инките одамна и продолжува да се открива нејзината придобивка во човештвото денес. Истражувањата покажуваат дека растенија богати со овие одредени хранливи состојки, исто така, содржат најголема количина на антиоксиданти. Истражувања и низа студии во врска со виолетовата пченка докажуваат дека таа помага при спречување на дијабатес и намалување на вишокот килограми, го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, го намалува крвниот притисок, го намалува крвното згрутчување, штити од атеросклероза.
Лековитите својства на виолетовата пченка живеат во големи количества на две фитонутритиенти содрженија во рамките на растението: антоцијани и фенолни.
Виолетовата пченка е значаен извор на три моќни антиоксиданти. Оваa суперхрана се покажала дека има поголем број и појаки антиоксиданти од боровинката. Антиоксидантите во виолетовата пченка помагаат со:
- регенерација на клетките што ни помагаат да изгледаме помлади;
- штитат од болести;
- го намалуваат холестеролот;
- го регулираат протокот на крвта.
Највпечатлива е бојата на ова растание. Антоцијаните се вид на сложени флавоноиди кои произведуваат сина, црвена и виолетова боја во растенијата. Но, исто така, имаат придобивка во здравствените мерки со тоа што помагаат при:
- регенерација на сврзното ткиво;
- стабилизација и заштита на капиларите и крвните садови;
- формирање на колаген;
- подобрување на циркулацијата.