
Зголемениот внес на сол ја зголемува надуеноста во дигестивниот систем, укажува нова студија. Инаку, надуеноста е една од водечките гастроинтестинални тегоби која може да се влоши кај некои лица со исхрана богата со влакна.
Се проценува дека надуеноста погаѓа до една третина од целокупното возрасно население, а повеќе од 90% од оние со синдром на иритабилни црева.
Надуеноста се карактеризира со насобирање на вишок гасови во цревата. Производството на гасови може да се препипе на гасните бактерии кои произведуваат гасови и кои ја разградуваар храната.
Намалениот внес на натриум може да биде ефикасен начин за намалување на надуеноста, а посебно може да им помогне на луѓето да одржуваат здрава исхрана богата со влакна, истакнуваат стручњаците.