Вкусно, здраво и неодоливо задоволство: Заблажете се со чоколадни јагоди

Ем здраво, ем вкусно, ретко кој може да одолее на овој десерт

Изобилството на јагоди кое го имаме во овој период е идеална прилика за почесто консумирање на ова атрактивно овошје, кое во комбинација со чоколадо станува неодоливо. Ем здраво ем вкусно, ретко кој може да одолее на овој десерт.

 Потребни состојки:

  • 500 г покрупни јагоди
  • 100 г темно чоколадо
  • 50 г бело чоколадо
  • малку путер или масло
  • По желба: кокосово брашно, мелени ореви или лешници и чоколадни трошки

Подготовка:

  1. Јагодите добро измијте ги и заедно со зелениот дел оставете ги да се исцедат на хартија или салфетка.
  2. На пареа во сад растопете го темното чоколадо со малку путер или масло. Оставете  да се олади, но не дозволувате премногу да се згусне.
  3. Јагодите се држат за зелениот дел и се потопуваат во растопеното чоколадо. Исцедете, па наредете ги на хартија за печење. Ако сакате може да ги извалкате и во мелени ореви, кокосово брашно или чоколадни трошки. Оставете да се оладат и стврднат.
  4. На истиот начин како што го растопивте темното чоколадо, растопете го и белото. Со така стопеното бело чоколадо, со помош на лажичка, прошарајте врз јагодите, кои на тој начин ќе изгледаат подекоративно.