Зголеменото консумирање натриум во исхраната може да го зголеми ризикот од атопичен дерматитис, покажуваат резултати од најнова студија спроведена на оваа тема. Се смета дека овие податоци го поддржуваат ограничиувањето ан внесот на сол како евтина и безбедна интервенција за атопичниот дерматитис.
Инаку, атопичниот дерматитис е хронично воспалително пореметување на кожата кое во голема мера варира во неговата клиничка презентација под влијание на генетски, физиолошки и еколошки фактори.
Исхраната може да биде важен фактор од животната средина што предизвикува појава и опстојување на атопичниот дерматитис. Имено, неодамнешните резултати покажуваат дека најголемиот дел од разменливиот натриум во телото се складира во кожата и дека средина со висока натриум предизвикува и одржува локална имунолошка дисрегулација, поддржувајќи ја хипотезата дека прекумерниот внес на натриум преку храната може да биде поврзан со атопичен дерматитис.