
Додавањето малку зачини во вашата исхрана може да има позитивно влијание врз вашето здравје.
Истражувањата покажаа дека капсаицинот, активната супстанца од каенскиот пипер, носи бројни придобивки за телото. Сепак, тоа не значи дека ќе ги добиете сите овие ефекти ако пиете вода со пипер, објавува nova.rs.
Водата со црн пипер обично се прави со комбинација од вода, каенски пипер и сок од лимон, и може да се пие топла или ладна. Медицинскиот портал „Everydayhealth“ наведува шест потенцијални придобивки од овој пијалок.

Каенски пипер и капсаицин
Каенскиот пипер почесто се користи во готвењето отколку во пијалоците, но во последниве години стана популарен благодарение на познати личности како Арон Роџерс и Бијонсе, кои тврдат дека им помага да ослабат и да ги ублажат болките.
Неговите лековити својства доаѓаат од капсаицинот, хемиско соединение кое му ја дава карактеристичната лутина. Според истражување објавено во 2017 година во списанието „Фолиа Ветеринарија“, каенскиот пипер содржи околу 2.500 микрограми капсаицин на грам прашок.
Големи количини на капсаицин може да биде токсичен, но кајенскиот пипер не го има доволно за да предизвика штета.
Експериментите врз животни покажаа дека малите дози на капсаицин можат да имаат корисен ефект, додека истражувачите во списанието Open Heart во 2015 година заклучија дека кај луѓето, дозите од 20 до 40 мг може да бидат безбедни, иако се потребни дополнителни студии.
За повеќето луѓе, особено за оние кои не сакаат зачинета храна, тоа е повеќе отколку што би внесле природно. Каенскиот пипер има 5.000–25.000 единици за лутина на Сковиловата скала (за споредба, паприката има 0, а чистиот капсаицин 16 милиони).
Премногу лутина може да предизвика болка во устата и проблеми со желудникот, па затоа се препорачува постепено да се воведува овој пијалок.

Ако добро го толерирате, еве некои можни придобивки поврзани со водата со каенски пипер:
Богат е со антиоксиданси
Каенскиот пипер, како и другиот интензивно обоен зеленчук, содржи многу антиоксиданси, растителни соединенија кои ги штитат клетките од оштетување.
Редовното внесување храна и пијалоци богати со антиоксиданси може да го намали ризикот од срцеви заболувања и одредени видови на рак, според истражувањето спроведено од клиниката Кливленд.
Може да го намали апетитот
Капсаицинот делува како природен супресант на апетитот, па затоа може да ви помогне да јадете помалку и да се чувствувате сити подолго време.
Преглед на студии во списанието „Biologia Futura“ покажа дека екстрактот од пиперка и капсаицинот можат да го намалат чувството на глад и на тој начин да помогнат во контролата на внесувањето храна.
Може да придонесе за губење на тежината
Водата од каенски пипер често се споменува како пијалак за брзо слабеење. Иако постои врска помеѓу капсаицинот и разградувањето на мастите, ефектот е скромен.
Мета-анализа на 15 клинички студии објавени во „British Journal of Nutrition“ покажа дека додатоците на капсаицин можат малку да ја намалат телесната тежина, обемот на половината и индексот на телесна маса кај дебели лица.
Сепак, не е јасно колку од пијалокот би бил ефикасен, а резултатите сигурно зависат од целокупната исхрана. Исто така, постојат поедноставни, поздрави начини за постигнување губење на тежината.

Помага во варењето
Каенскиот пипер може да го стимулира варењето на храната и да ја подобри апсорпцијата на хранливи материи. Според списанието „Критички прегледи во науката за храна и исхрана“, капсаицинот го стимулира протокот на крв во желудникот и работата на дигестивниот тракт.
Сепак, научниците нагласуваат дека се потребни повеќе истражувања за да се утврди безбедна и ефикасна доза.
Може да го заштити срцето
Овој пијалок може да придонесе за здравјето на срцето бидејќи ги шири крвните садови, што ја подобрува циркулацијата и го намалува ризикот од формирање на плаки во артериите.
Студиите врз животни, како онаа објавена во „Отворено срце“ во 2015 година, сугерираат дека капсаицинот може да го намали ризикот од затнати артерии, но сè уште не е јасно како ова се пренесува кај луѓето.
Можеби ја ублажува болката
Кремите со капсаицин се познати по ублажувањето на болката од артритис и повреди на мускулите, но нема докази дека пиењето вода од кајенски пипер може да има ист ефект. Досега, тврдењата за ублажување на болката од овој пијалок остануваат непотврдени.
Заклучок
Водата со каенски пипер може да има некои придобивки, но досегашните истражувања се ограничени и главно се поврзани со капсаицинот, а не со самиот пијалок. Нема официјални препораки за тоа како да се консумира – без разлика дали преку вода, додатоци во исхраната или храна, или во која количина.
Со други зборови, може да се проба, но без претерување и со доза на претпазливост, особено за луѓе со чувствителен стомак.

















