Општо земено, ајварот се смета за здрава храна. Состојките што влегуваат се целосно природни и не содржат никакви негативни делови кои можат да го оштетат вашето здравје. Ако сакате да го направите ајварот уште покорисен, ви предлагаме да ја исфрлите солта и да го направите без неа. Во повеќето случаи, дополнителната сол може да биде лоша.
Егзотичните јадења имаат свој момент, а нивната популарност се очекува да продолжи да расте – со добра причина. Балканот е во светски тренд, затоа се повеќе светски готвачи ги вметнуваат балканските специјалитети во своите менија.Меѓу нив високо место има неговото величество-ајварот.
Што има во него: Овој намаз од печен модар патлиџан и црвена пиперка содржи и маслиново масло, оцет и лук. Некои верзии вклучуваат печени домати.
Профил на вкус: печениот зеленчук му дава на ова натопување богат вкус на умами – богат, солен, „петти вкус“ по слаткото, солено, кисело и горчливо. Не сте сигурни дали сте доживеале умами? Размислете за сочен стек, пржени пиперки или добра салата од Цезар. Додадете го овој вкус во оцетот и лукот од ајвар и доволно е да ви се насолзи устата.
Како да го користите: Испробајте го ајварот како намаз за крекери или леб, како намаз на облоги и сендвичи или како зачини за месо, риба или дури и изматени јајца.
Здравствени придобивки: Што може да биде поздраво од внесување повеќе зеленчук во вашиот ден? Овој намаз-сос базиран на модар патлиџан е богат со антиоксиданси како што е хлорогена киселина, која може да помогне во борбата против ракот и да го намали нивото на ЛДЛ холестерол.
Информации за исхраната:
(1 лажица, во зависност од брендот)
Калории: 15
Јаглехидрати: 2 гр
Шеќер: 1 гр
Масти: 2 гр
Натриум: 264 mg
Ајварот е исклучително разноврсно јадење кое речиси и пркоси на класификацијата. Може да се користи како јадење, сос, натопување или едноставно намаз. Без разлика дали се служи настрана, како зачин или како главно јадење, додавањето малку ајвар може да додаде вкусен удар на секој оброк, според „Вашингтон пост“. Може да се сервира и со малку кашкавал ако можете да си го дозволите. Тоа е вообичаена глетка и на послужавниците со месо и сирење наречени мезe, а може да се додаде и на месо, омлети и тестенини. Неговиот зачаден, сладок вкус само бара да се експериментира.
Ајварот всушност понекогаш се нарекува „Балкански кавијар“, според Би-Би-Си, и може да се ужива сам, на крекери или како намаз со кростини. Овој прекар може да потекнува од 19 век кога пиперките и маслото се сметале за луксузни во Белград, или едноставно затоа што двете јадења се уживаат на сличен начин. Без разлика, сличноста е она што му го дало името на намазот, што доаѓа од турскиот збор „хавијар“ што во превод значи „кавијар“.
Ајварот ги погодува сите модерни трендови во исхраната како вегански намаз и без глутен. Бидејќи се состои главно од зеленчук, има и многу хранливи материи спакувани во секој залак и релативно нискокалорична содржина. Според тоа, бавниот процес на готвење помага да се задржат голем дел од витамините и минералите во секоја состојка. Печените црвени пиперки придонесуваат со многу железо заедно со витамините А и Ц. Ако изберете да додадете модар патлиџан, ги додавате и придобивките од витамините Б12, фолна киселина и хлорогена киселина, за која се верува дека помага во борбата против ракот и го намалува лошиот холестерол.
Лукот, исто така, може да се пофали со многу нутритивни подобрувања ако одлучите да купите ајвар што го користи или да додадете неколку чешниња во вашиот рецепт. Се вели дека лукот прави сè, од намалување на крвниот притисок и холестеролот до подобрување на атлетските перформанси и продолжување на севкупниот животен век. Иако за некои може да биде сакрилегија да додаваат лук во ајварот, тој има некои непобитни придобивки што доаѓаат заедно со него.
Постојат многу различни сфаќања за традиционалниот ајвар што постојат во Македонија, но и низ целиот Балкан. Исто така, постојат многу други слични јадења кои се во палетата на зимници заедно со него. Благиот или лут ајвар се прави со едноставно додавање лута пиперка во смесата. Тука е и лутеницата, најпознатиот братучед на ајварот кој комбинира слатки и лути пиперки со домати, лук и магдонос. Друга опција што треба да ја пробате е „зелениот ајвар“ во кое наместо црвени се користат зелени пиперки, заедно со модар патлиџан и сенф. Последно, но не и најмалку важно, како што Бетмен доаѓа со Робин, така ајварот го има пинџурот, кој го надградува стандардниот ајвар со додавање домати и лук.
За секој кој сака да ги натопи прстите во богатиот свет на македонската, но и регионалната балканска кујна, нема недостиг од опции и ајварот е одлично место за почеток. Додека сте во тој балкански филм што станува тренд во светот, задолжително пробајте една чаша ракија, тканаречената ж’та ракија.Се умерено, но здраво.Здрава исхрана, за здрав живот.