Вртоглавиците и ослабениот слух знаци на Мениерова болест

Иако Мениеровата болест се смета за хронична состојба, разни стратегии на лекување можат да помогнат во ублажување на симптомите и болест која може долгорочно да влијае на животот на пациентот.

Мениерова болест е пореметување на внатрешното уво кое предизвикува спонтани епизоди на втроглавица проследени со флуктуирачко губење на слухот, зуење во ушите (тинитус), а понекогаш и чувство на притисок и полност на увото проследено со нагони за повраќање или повраќање. Во многу случаи, оваа болест го погодува само едното уво. Манифестацијата на двете уши е присутна кај 10 % од случаите.

Мениеровата болест во просек се јавува кај 15 лица на 100 000 жители.

Лицата во 40-тата и 50-тата година од животот почесто боледуваат од Мениерова болест од останатите возрасни групи, но не е реткост да се појави и кај други возрасти, па дури и кај децата.

Иако Мениеровата болест се смета за хронична состојба, разни стратегии на лекување можат да помогнат во ублажување на симптомите и болеста која може долгорочно да влијае на животот на пациентот. Точниот причинител за болеста не е познат. Она што е познато е дека во внатрешното уво доаѓа до зголемување на волуменот и притисокот на ендолимфата. Состојбите како хипотиреодизам, атеросклериза или некои алергии, исто така, може да доведат до појава на Мениеров синдром (болест).

Над 96 % од заболените од Мениерова болест имаат напади на вртоглавица или несвестица. Ваквите периоди на несвестици можат да потраат помалку од еден час или до два дена, јавувајќи се ретко, на пример, еднаш годишно, или често неколкупати годишно. По нападот болниот често се чувствува наполно исцрпен и ќе заспие, а кога ќе се разбуди, се чувствува добро.


Причини

Лекарите сметаат дека оваа болест е резултат најверојатно на абнормален волумен или состав на течноста во внатрешното уво. Наборени се низа потенцијални причинители или тригери:

 • Неправилна дренажа на течноста во внатрешното уво што е можна поради запушување или анатомска абнормалност;
 • Абнормален имунолошки одговор;
 • Пореметување на автономниот нервен систем;
 • Пореметување на составот на електролити;
 • Алергии;
 • Атеросклероза;
 • Стрес;
 • Инфекција на синуси;
 • Вирусни инфекции;
 • Пушење;
 • Мигрена;
 • Повреди на главата;
 • Генетска предиспонираност.

Со оглед дека не може со сигурност да се каже што навистина ја предизвикува болеста, многу веројатно е Мениеровата болест да е причинета од комбинација на ризик фактори.

Не постои лек за оваа болест, но постојат методи кои можат да помогнат во ублажување на непријатните симптоми. Истражувањата покажуваат дека повеќето пациенти со Мениеров синдром позитивно реагираат на лекувањето, иако долгорочното губење на слухот тешко се спречува.